Kuře na houbách a smetaně

Kuře na houbách a smetaně

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (23)
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5965 kcal
Bílkoviny 292 g
Sacharidy 170 g
Tuky 436 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

,Značkové‘ jídlo regionu Bresse vyzdvihuje dvě hlavní kulinářské přednosti: kuřata z volného chovu a lahůdkovou smetanu. V Delvitě, Carrefouru, ale i v širší prodejní síti se poohlédněte po kvalitním, tzv. Vodňanském kuřeti, vyrostlém ve slušných životních podmínkách.

Suroviny

kuře 12 ks
máslo 250 g
150 g na opečení masa, 100 g na opečení zeleniny
sušené houby 40 g
den předem namočené do 1/2 l mléka
mléko 0.5 l
k namočení hub
bylinky
dle chuti - petrželka, tymián, lze nahradit provensálským kořením
sůl
pepř
cibule 3 ks
najemno
česnek 4 stroužky
najemno
mrkev 6 ks
na tenké šikmé plátky
víno bílé 250 ml
suché nebo polosuché
mouka 3 PL
smetana 600 ml
1. Maso osolte, opepřete a posypejte nasekanými bylinkami (přitlačte je, aby dobře držely). Na větší silnostěnné pánvi rozpalte 150 g másla a z obou stran na něm maso dozlatova opečte. Přidejte karotku, cibuli a česnek, poprašte lžící mouky, zalijte vínem, případně trochou vody, a asi půl hodiny na mírném plameni bez pokličky vařte.

2. V jiné pánvi na 100 g másla osmahněte zbylou mouku, zalijte trochou studené vody a rozmíchejte jíšku. Přidejte odcezené houby, zalijte smetanou a promíchejte. Snižte teplotu a krátce provařte, aby omáčka mírně zhoustla.

3. Hustou omáčkou zalijte kuřata a vše ještě trochu prohřejte. Podávejte s rýží a zelenými fazolkami.

Komentáře

Anonym

Naprosto dokonale kure. Maso bylo velmi jemne a stavnate a omacka vytecna. Kombinace ryze a fazolek nemela chybu. Chystam se tento recept zopakovat na romantickou veceri ve dnou :o) doporucuji

Anonym

Tento recept je opravdu moc dobry a neda se na nem snad nic zkazit

Anonym

Tento recept je opravdu moc dobry a neda se na nem snad nic zkazit

Anonym

Jsem kuchařka začátečník, tak si nejsem jistá, zda výrazem "rozmíchejte jíšku" při dělání omáčky znamená, že mám dodat jíšku nebo zda se tím jen myslí rozmíchat tu mouku s vodou? Děkuji za odpověď.

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit