Švestkový koláč s rumem

svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Švestkový koláč s rumem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 601 g
Tuky 277 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Suroviny

švestky 20 ks
čerstvé a vypeckované
rum 150 ml
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
změklé
sůl špetka
vejce 2 ks
moučkový cukr 100 g
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 50 ml
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
cukr 50 g
podle chuti
Na glazuru
meruňkový džem 2 PL
rum 1 PL

Postup

1

Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu.

2

Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

3

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

4

Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

5

Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

6

Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem.

7

Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut.

8

Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč.

Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 

Komentáře

Anonym

Je to mňamka! Akorát ten krém, který měl zhoustnout, nějak nezhoustnul... není mi jasné, proč.

Anonym

Mne pripadal dosť srandovný - taký americký zmiešanec :-). Jem si ho sama. Poznám aj lepšie koláče... Krém pekne zhustol. Treba dať vajcia do neho hneď - do horúceho a miešať.

Anonym

Kolac se mi moc nepovedl, zvednute okraje testa se pri peceni svezly na dno a krem dost nezhoustl. Jist se sice kolac da, ale ani chutove me nijak nenadchl.

Anonym

Koláč jsem už dělala několikrát a zařadila jsem ho mezi stálice....je výborný a hlavně něco jiného než klasický kynutý švestkový koláč.

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit