0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5985 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 601 g
Tuky 277 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Suroviny

švestky 20 ks
čerstvé a vypeckované
rum 150 ml
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
máslo 150 g
změklé
sůl špetka
vejce 2 ks
moučkový cukr 100 g
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 50 ml
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
cukr 50 g
podle chuti
Na glazuru
meruňkový džem 2 PL
rum 1 PL

Postup

1

Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu.

2

Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

3

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

4

Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

5

Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

6

Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem.

7

Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut.

8

Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč.

Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 

Komentáře

Anonym

Je to mňamka! Akorát ten krém, který měl zhoustnout, nějak nezhoustnul... není mi jasné, proč.

Anonym

Mne pripadal dosť srandovný - taký americký zmiešanec :-). Jem si ho sama. Poznám aj lepšie koláče... Krém pekne zhustol. Treba dať vajcia do neho hneď - do horúceho a miešať.

Anonym

Kolac se mi moc nepovedl, zvednute okraje testa se pri peceni svezly na dno a krem dost nezhoustl. Jist se sice kolac da, ale ani chutove me nijak nenadchl.

Anonym

Koláč jsem už dělala několikrát a zařadila jsem ho mezi stálice....je výborný a hlavně něco jiného než klasický kynutý švestkový koláč.

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit