Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu 2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5319 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 603 g
Tuky 255 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený – a také snadný...

Suroviny

droždí 1 bal
čerstvé
krupicový cukr 100 g
krupicový cukr 1 PL
do kvásku
mléko 200 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení těsta
rozinky 50 g
spařené a opláchnuté
rum 1 PL
vanilkový cukr 0.5 bal
sůl 0.25 ČL
citronová kůra
trocha z dobře umytého citronu
muškátový květ špetka
anýz špetka
mletý
žloutek 2 ks
mandle 50 g
pokrájené, oloupané
vlašské ořechy 30 g
máslo 150 g
rozpuštěné
máslo
na pomazání
vejce 1 ks
na potření
moučkový cukr
na poprášení
1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).

2.  Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3.  Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu ‚přetužit‘; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)
 
4.  Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5.  Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.

6.  Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.

7.  Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit