Květáková polévka

Květáková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1342 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 95 g
Tuky 88 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná krémová polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře.

Suroviny

květák 1 ks
brambory 1 ks
máslo 25 g
pórek 1 ks
bílá část
mouka pšeničná hladká 2 PL
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na ozdobu
rukola hrst

1Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

2Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.

3Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka. Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

4Podávejte posypané rukolou.

Další recept na květákovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Komentáře

Eva Pasková

Skutečně jemná a lahodná polévka. Vynechala jsem jen rukolu - polévka je sama o sobě výborná a nepotřebuje další "doplňky".

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit