0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

Zatlačený švestkový koláč neboli Zwetschgendatschi

3.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3758 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 583 g
Tuky 86 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jedoduchý a hlavně rychlý koláč, na kterýxh se vejde spousta švestek. Těšte se na opravdu nadýchaný a šťavnatý dezert.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 125 ml
vejce 2 ks
cukr 60 g
sůl špetka
droždí 20 g
máslo 60 g
strouhanka 4 PL
švestky 1.5 kg
cukr
skořice
  1. Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech. Vznikne nám středně tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Dáme zakryté na hodinu do tepla a necháme kynout.
  2. Až těsto vykyne, znovu ho zpracujeme a vyválíme na velikost plechu. Ten vyložíme papírem na pečení, položíme do něj těsto a jemně ho popícháme vidličku, nikoli však skrz! Těsto posypeme strouhankou a poklademe švestkami, které jsme si předtím nakrojili (ale nedokrojili až do konce) na čtvrtiny. Klademe řadu za řadou, tak se vytvoří struktura podobná povrchu borové šišky.
  3. Švestky posypeme skořicovým cukrem a pečeme asi 25-30 minut při 180° C. Kdo chce, může místo skořicového cukru posypat koláč drobenkou, pak se peče o 10 minut déle.

Komentáře

Anonym

ten pracovní postup je nejspíš špatně... viz. : 1.1.Do mísy dáme mouku, utvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme kynout 15 minut. Těsto smícháme s rozehřátým máslem a ostatními přísadami, mouku přidáváme po částech!!! tak kolik tam té mouky má být?

Marta Holpuchová

... nejspíš špatný není... jen neobratně popsaný ;-) Do mísy se dá jen část mouky (z celkového množství 500g) na kvásek ...

Anonym

Vyzkoušeno, výborné! Udělala jsem normálně kvásek a smíchala s otatním( jako třeba na vánočku) a po vykynutí udělala další, jak je psáno v receptu. Je opravdu moc dobrý!

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit