3.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4010 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 209 g
Tuky 300 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny vůně léta se skrývají v jednom jediném koláči. Kozí sýr klidně nahraďte čerstvým smetanovým, a přidat můžete i sušená rajčata.

Suroviny

mouka pšeničná hladká
na poprášení
listové těsto 500 g
šafrán 1 špetka
sůl
pepř
cuketa 500 g
s výjimkou jedné nahrubo nastrouhané
máslo
kousek
vejce 4 ks
prošlehaná
smetana 280 ml
kozí sýr 140 g
rukola 2 hrsti
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Na pomoučněném vále vyválejte z listového těsta kolo o tloušťce 5 milimetrů. Pak jím vyložte formu o průměru 23 centimetrů (nejlépe s odnímatelným dnem). Přebývající těsto odřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak sundejte fazole i s papírem, těsto potřete
trochou prošlehaného vajíčka a dopékejte dalších pět minut dokřupava. Nechte vychladnout.

2 Mezitím dejte šafrán do hrnečku, přidejte k němu jednu lžíci teplé vody a nechte chvíli louhovat. Nastrouhané cukety (stále byste měli mít jednu cuketu v celku) smíchejte se lžičkou soli a pak přendejte do cedníku a nechte půl hodiny odkapávat, případně rukou vyždímejte. Poslední cuketu nakrájejte podélně na velmi tenké plátky, posolte a nechte vypotit.

3 Máslo rozehřejte ve velké pánvi a pak na něm opečte cuketové plátky. Vyjměte je a poté asi tři minuty za stálého míchání opékejte strouhané cukety. Přendejte je do mísy, přidejte zbývající vejce, smetanu i šafrán s vodou; dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

4 Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Na předpečený korpus přendejte cuketovou směs, poklaďte kozím sýrem, navrch dejte cuketové plátky (lehce je zatlačte) a pečte čtyřicet minut dozlatova. Podávejte při pokojové teplotě.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit