Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4010 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 209 g
Tuky 300 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny vůně léta se skrývají v jednom jediném koláči. Kozí sýr klidně nahraďte čerstvým smetanovým, a přidat můžete i sušená rajčata.

Související recepty

Suroviny

šafrán 1 špetka
sůl
pepř
cuketa 500 g
s výjimkou jedné nahrubo nastrouhané
kousek
vejce 4 ks
prošlehaná
smetana 280 ml
rukola 2 hrsti
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pomoučněném vále vyválejte z listového těsta kolo o tloušťce 5 milimetrů. Pak jím vyložte formu o průměru 23 centimetrů (nejlépe s odnímatelným dnem). Přebývající těsto odřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.

2

Pak sundejte fazole i s papírem, těsto potřete trochou prošlehaného vajíčka a dopékejte dalších pět minut dokřupava. Nechte vychladnout.

3

Mezitím dejte šafrán do hrnečku, přidejte k němu jednu lžíci teplé vody a nechte chvíli louhovat. Nastrouhané cukety (stále byste měli mít jednu cuketu v celku) smíchejte se lžičkou soli a pak přendejte do cedníku a nechte půl hodiny odkapávat, případně rukou vyždímejte. Poslední cuketu nakrájejte podélně na velmi tenké plátky, posolte a nechte vypotit.

4

Máslo rozehřejte ve velké pánvi a pak na něm opečte cuketové plátky. Vyjměte je a poté asi tři minuty za stálého míchání opékejte strouhané cukety. Přendejte je do mísy, přidejte zbývající vejce, smetanu i šafrán s vodou; dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

5

Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Na předpečený korpus přendejte cuketovou směs, poklaďte kozím sýrem, navrch dejte cuketové plátky (lehce je zatlačte) a pečte čtyřicet minut dozlatova. Podávejte při pokojové teplotě.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín