0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4010 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 209 g
Tuky 300 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Všechny vůně léta se skrývají v jednom jediném koláči. Kozí sýr klidně nahraďte čerstvým smetanovým, a přidat můžete i sušená rajčata.

Suroviny

mouka pšeničná hladká
na poprášení
listové těsto 500 g
šafrán 1 špetka
sůl
pepř
cuketa 500 g
s výjimkou jedné nahrubo nastrouhané
máslo
kousek
vejce 4 ks
prošlehaná
smetana 280 ml
rukola 2 hrsti
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pomoučněném vále vyválejte z listového těsta kolo o tloušťce 5 milimetrů. Pak jím vyložte formu o průměru 23 centimetrů (nejlépe s odnímatelným dnem). Přebývající těsto odřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou, přiklopte pečicím papírem, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.

2

Pak sundejte fazole i s papírem, těsto potřete trochou prošlehaného vajíčka a dopékejte dalších pět minut dokřupava. Nechte vychladnout.

3

Mezitím dejte šafrán do hrnečku, přidejte k němu jednu lžíci teplé vody a nechte chvíli louhovat. Nastrouhané cukety (stále byste měli mít jednu cuketu v celku) smíchejte se lžičkou soli a pak přendejte do cedníku a nechte půl hodiny odkapávat, případně rukou vyždímejte. Poslední cuketu nakrájejte podélně na velmi tenké plátky, posolte a nechte vypotit.

4

Máslo rozehřejte ve velké pánvi a pak na něm opečte cuketové plátky. Vyjměte je a poté asi tři minuty za stálého míchání opékejte strouhané cukety. Přendejte je do mísy, přidejte zbývající vejce, smetanu i šafrán s vodou; dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

5

Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Na předpečený korpus přendejte cuketovou směs, poklaďte kozím sýrem, navrch dejte cuketové plátky (lehce je zatlačte) a pečte čtyřicet minut dozlatova. Podávejte při pokojové teplotě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
Jak vařit s červeným vínem?
  • Tipy a triky

Jak vařit s červeným vínem?

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám,...
Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?
  • Zajímavosti

Lanýže: Zázračný lék, nebo ďáblovo dílo?

Zemské perly. Tak se přezdívá houbám, jejichž nezaměnitelné chuti propadli gurmáni po celém světě. Nejvzácnější lanýže se podobně jako obrazy draží v aukční síni za astronomické částky. Jak se lanýže hledají a kolik stojí nejdražší lanýž na...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč