0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo

7 důvodů, proč si zamilovat sádlo
sdílet:

Škvařené vepřové sádlo patří k základním pilířům naší kuchyně. Vylepší chuť polévky, dá se na něm smažit i péct, přitom stojí pár korun. Zjistěte, proč by nemělo chybět ani ve vaší lednici.

1. Skvělé na smažení

Vepřové sádlo je tuk, který snese vysoké teploty, aniž by se přepálil. Smaženým jídlům nepředává žádnou pachuť, a proto na něm lze smažit i sladké pokrmy, jako jsou různé koblihy, vdolky nebo lívance.

2. Dlouhá trvanlivost

Mít sádlo v zásobě se vyplatí – na rozdíl do jiných tuků dlouho nežlukne a drží si svou kvalitu. Skladujte ho v uzaviratelné sklenici. V chladu vydrží beze změny i několik měsíců.

  • Chcete si dopřát lahůdkovou svačinku? Sáhněte do lednice a namažte si sádlem krajíc čerstvého chleba. Posypte solí, tenkými kroužky cibule a k tomu přikusujte kyselou okurku. Dokonalost!

3. Nízká cena

Podle druhu řeznictví a původu sádla ho můžete již vyškvařené koupit od 30 Kč za půlkilové balení. U framářských výrobků je cena vyšší.

  • Pokud máte možnost, vyzkoušejte sádlo z přeštických prasat nebo mangalice.

4. Vyškvaříte ho i doma

Syrové sádlo seženete přibližně od 50 Kč za 1 kg. Při nákupu si pohlídejte výšku sádla, vrstva by měla být pravidelná a co nejvyšší. Tuk musí být na pohled bílý a pevný. Narůžovělé nebo zažloutlé sádlo nekupujte.

  • Vyškvařením získáte skvělý tuk i škvarky, které stačí ještě horké lehce osolit a máte dokonalou pochoutku.
  • Nevýhodou domácího škvaření je výrazná vůně sádla, která se uvolňuje za vyšších teplot a kterou ne každý snese. Hotové sádlo ale za to stojí.

5. Všestranné využití

O smažení už jsme se zmínili, tím ale využitelnost sádla v kuchyni ani zdaleka nekončí. Připravíte na něm výborné cibulové základy do gulášů a dalších dušených jídel s masem. Použít ho můžete také místo másla do jíšky pro bramboračku, cibulačku a podobné husté polévky.

  • Sádlem se dříve vylepšovaly obyčejné vodové polévky jako česnečka.
  • Báječné je sádlo k potírání lokší a různých placek po upečení a hodí se i do kynutého těsta na buchty, k potírání buchet před pečením nebo na vymazání forem.
  • Brambory připravené v troubě na sádle jsou obzvláště křupavé a vypečené.

6. Dobrý tuk

Nižším obsahem omega 6 mastných kyselin se řadí do stejné rodiny jako přepuštěné máslo nebo olivový olej. V roce 2018 se dokonce objevilo v první desítce žebříčku stovky nejvýživnější potravin, který podle vědeckých studií sestavili v BBC.

7. Domácí kosmetika

V lidovém léčitelství se čisté, nesolené sádlo používá už stovky let. Výborně hojí jizvy, ekzémy a některé další kožní problémy. Sádlo tvoří základ mnohých mastí, které běžně koupíte v lékárně, a jako léčivé mazání ho doporučují i dermatologové.

  • Domácí mast snadno připravíte, když do horkého sádla přidáte sušené bylinky, které mají příznivé účinky na pokožku, třeba měsíček lékařský. Po vychladnutí znovu zahřejte, přeceďte, bylinky odstraňte a nechte mast vychladnout.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit