Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cibulové kroužky: Jak na sladkou a křupavou chuť Ameriky

cibulové kroužky
ZDROJ: FabricioMacedoPhotos/pixabay.com
sdílet:

Sladká chuť cibule obalená v křupavém smaženém těstíčku ponořená do lahodného dipu je něco, čemu se jen těžko odolá. Cibulové kroužky jsou skvělou chuťovkou k pivu i jako občerstvení de luxe ke sledování filmu. Recept na jejich přípravu je snadný, navíc si vystačíte i se skromným obsahem vaší ledničky. 

Americká příloha se sice v českých restauracích příliš nezabydlela, občas na ni však narazíte v nabídkách chuťovek v pivu. Častěji se s cibulovými kroužky můžeme setkat v řetězcích rychlého občerstvení a fastfoodech.

Jejich cena je obvykle neúměrná k počtu kroužků v sáčku. Sehnat je můžete předsmažené v mrazicích boxech supermarketů. Přitom na jejich domácí přípravu nepotřebujete nákladné suroviny a zvládnou ji i naprostí začátečníci.

Jak na cibulové kroužky

V principu se jedná o kolečka cibule namočená v těstíčku a zprudka osmažené. Na jejich přípravu budete potřebovat cibuli, těstíčko a vrstvu rozpáleného oleje.

1. Vyberte velkou a pevnou cibuli. Bude se vám s ní lépe pracovat. 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové plátky.
  • Oddělte od sebe jednotlivé kroužky.
  • Ponořte cibulová kolečka na hodinu do ledové vody. Tím se rozpustí sirné sloučeniny, které cibule obsahuje, a kroužky získají sladkou chuť.

2. Základ těstíčka na obalování tvoří tekutina, vejce, mouka a koření.

  • Jako tekutinu použijte mléko či podmáslí, skvěle se ale hodí i pivo, díky němuž bude těstíčko křupavější.
  • Pokud se rozhodnete pro chmelový mok, dejte přednost vícestupňovému nebo černému. Mají výraznější chuť a dodají kroužkům patřičný „šmrnc“.
  • Kromě klasické pšeničné hladké mouky můžete použít polohrubou, špaldovou, kukuřičnou, luštěninovou nebo rýžovou, která kroužkům dodá křupavost.
  • Koření a bylinky. Cibule se výborně doplňuje s mletou paprikou, chilli, sušeným česnekem či římským kmínem.
  • Z bylinek použijte oregano, bazalku, tymián nebo listy koriandru.
  • Vylepšíte také strouhaným parmazánem nebo sezamem.
  • Těstíčko by mělo mít o trochu hustší konzistenci než palačinkové.
  • Nezapomeňte na sůl a pepř.

3. Smažit je nejlepší v dostatečně hluboké rozpálené vrstvě oleje nebo ve fritéze.

  • Použijte vhodný tuk na fritování, který vydrží vysoké teploty (přepuštěné máslo ghí, sádlo, palmový tuk, řepkový olej nebo jejich kombinace)
  • Vrstva tuku musí být dostatečně vysoká, aby v ní cibulové kroužky plavaly.
  • Než začnete smažit, ujistěte se, že je tuk pořádně rozpálený. Jen tak zabráníte tomu, aby ho kroužky nasákly.

Jak postupovat:

  1. Připravte si těstíčko, které nechte během doby, co budete připravovat cibuli, odležet.
  2. Nakrájenou cibuli rozdělte na jednotlivé kroužky.
  3. Abyste docílili výrazné cibulové chuti i po osmažení, namočte je přibližně do studené vody a poté osušte. 
  4. Každý kroužek zvlášť pečlivě obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Tuto činnost si usnadníte tím, že kroužky uzavřete s moukou do plastové krabičky s víkema a obsah zlehka protřepete.
  5. Pomoučené kroužky namáčejte do těstíčka a ihned vkládejte do rozpáleného oleje.Občas kroužky v oleji promíchejte a kroužky otočte.
  6. Zlatavé kroužky vyndejte a nechejte odkapat na mřížce, můžete je také proložit papírovými utěrkami.

Obalit nebo neobalit

Některé recepty doporučují kroužky namočené v těstíčku ještě obalit. Vyzkoušejte to a nemusíte zůstávat pouze u strouhanky.

  • Použijte rozdrobené cornflakes nebo kukuřičnou mouku.

Kroužky pečené v troubě

Pokud se vám zdají smažené kroužky příliš mastné a kalorické, nabízíme méně tučnou variantu. Upečte si křupavý snack v troubě.

  • Namočená kolečka v těstíčku položte vedle sebe na plech s pečícím papírem, postříkejte olejem (ideálně ve spreji) a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
  • Nebo můžete vyzkoušet naše cibulové kroužky ve slanině.

Dipy a omáčky

Cibulové kroužky jsou lahoda sama o sobě, ale co teprve, když je namočíte do chutného dipu nebo omáčky?

  • Můžete být věrni klasickému kečupu a majonéze
  • Vyzkoušet můžete dip s pečeným česnekem a bazalkou.
  • Jestli máte chuť zažít opravdovou Ameriku, připravte si některých z domácích dipů a omáček podle našich receptů.

Zdroj info: Apetit
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč