Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Curtis Duffy: Světový šékuchař, který se neštítí fast foodu

Curtis Duffy
ZDROJ: Se souhlasem Curtise Duffyho
sdílet:

Říká vám něco jméno Curtis Duffy? Pohybujete-li se v kulinářském světě, pak ho dozajista znáte. Curtis Duffy je světově uznávaným šéfkuchařem oceněným prestižními michelinskými hvězdami. A jeho chicagská restaurace Ever je jeho životní dílo a láska v jednom.

Ocenění Duffy získal celou řadu. Jeho zatím posledním nejvýznamnějším jsou dvě michelinské hvězdy v průvodci pro rok 2022, které získala proslulá restaurace Ever. Jeho předchozí restaurace Grace obdržela hned tři michelinské hvězdy čtyři roky po sobě v období mezi lety 2015 a 2018. Už ve vás Curtis Duffy vzbudil zájem?

Aplikovanou vědu pověsil na hřebík

Chris Duffy se narodil v Columbusu v americkém státě Ohio. Už jako malý rád trávil čas v kuchyni a vaření ho bavilo víc než cokoliv jiného. Už na střední škole začal Duffy vařit v soukromém golfovém klubu. Po vystudování školy a získání titulu v oboru aplikovaná věda se z Ohia odstěhoval, aby vařil v legendárním podniku Charlie Trotter’s v Chicagu.

Zde si své kulinářské dovednosti vybrousil k dokonalosti a po třech letech se rozhodl vydat na dráhu cukráře. Tehdy získal titul Nejlepší inovativní cukrář pro rok 2003 od Food & Wine.

Jeho sláva strmě rostla

Jen o rok později si společně s šéfkuchařem Grantem Achatzem otevřel restauraci Alinea. Už rok po jejím otevření byla vyhlášena nejlepší restaurací v Americe a jednou z nejlepších na světě a Duffyho sláva strmě rostla. Svou popularitu si vydobyl zejména progresivní, promyšlenou a nápaditou kuchyní.

Povolte si opasky a připravte si nadité peněženky

Pokud byste chtěli do jeho nové chicagské restaurace Ever zavítat, připravte se na to, že rezervaci si budete muset udělat několik měsíců dopředu. Ano, takový je o jeho novou restauraci zájem. Zároveň si ale také povolte opasky, protože v této restauraci si můžete vybrat z osmi až deseti chodového menu.

  • V neposlední řadě si ale s sebou nezapomeňte vzít i pořádně naditou peněženku. Takové večerní menu vás vyjde zhruba na tři sta amerických dolarů, což je něco málo přes sedm tisíc korun. Za tuto cenu vás ale čeká skutečný kulinářský zážitek.
  • Na menu se objevují zejména sezónní suroviny. Za příplatek si pak k večeři můžete objednat také vinné párování.

Pandemie si žádala hamburgery

Duffy je známý nejenom jako šéfkuchař vysoké gastronomi. Během koronavirové pandemie připravoval pro své zákazníky hamburgery s hranolky. Podle něj si je dnešní doba žádá, a když lidé chtějí jíst fast food, proč by ho nemohli konzumovat na té nejvyšší úrovni? Jeho hamburgery s hovězím masem, čedarem a nakládanými okurkami, nadchly prý každého, kdo je ochutnal.

Duffy netráví svůj pracovní čas pouze v kuchyni, ale zapojuje se i do mnoha charitativních činností. Často se účastní Grand Chefs Gala, dobročinné sbírky nadace Cystic Fibrosis Foundation, která pomáhá lidem získat prostředky na léčbu cystické fibrózy. Je mužem mnoha tváří a právě díky svému umění zaujmout skutečné gurmány si podmanil celý kulinářský svět.

Zdroje: Ever Restaurat, Chicago Tribune, Escoffier.edu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín