Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert z hustého krému z vajec: Jak připravit dokonalý flan na španělský nebo britský způsob

Flan
ZDROJ: Ronald Vargas/Unsplash
sdílet:

Originální flan má své čestné místo ve španělské i britské kuchyni, každá země jej však připravuje podle své tradiční receptury. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme vám, jak připravují flan ve Španělsku a čím se liší od anglické verze. Jedno však mají obě receptury společné: Základ flanu tvoří hustý krém z vajec. 

Základem obou variant flanů je pudink z vajec a mléka. Sladká verze flanu si mezi milovníky dezertů nachází jak své příznivce, tak zaryté odpůrce. Může za to výrazná chuť vajec, která ve sladkém pojetí někomu zkrátka nesedí. Podívejte se s námi, čím se jednotlivé flany liší.

  • Zatímco španělský flan se podává jako bochánek pevného pudinku, britský flan spíše připomíná koláč: Jeho spodní a postranní část tvoří koláčová krusta, kterou vyplňuje vaječný pudink.

Španělský flan: dezert ze tří ingrediencí  

Španělský flan neboli flan de la casa (přeloženo jako domácí flan) připravíte ze tří surovin: vajec, mléka a cukru. Jde však pouze o základní verzi, kterou můžete různě obohacovat. Co do složitosti přípravy patří španělský flan mezi nejjednodušší dezerty. 

  • Metlou promíchejte 1 celé vejce, 1 žloutek, 50 g cukru (nebo dle chuti) a 200 ml mléka. Vzniklou směs nalijte do formiček (můžete použít formičky na muffiny), zakryjte alobalem a pečte 45 – 55 minut v troubě rozehřáté na 150 stupňů. 
  • Polovinu mléka můžete nahradit smetanou ke šlehání, která se postará o plnější chuť a dokonale krémovou konzistenci.  

Základní recept na flan se často obohacuje o další přísady, nejčastěji se setkáte s karamelovým flanem (Flan Caramel)Hotový horký karamel nalijte do formiček na flan, nechte chvilku zchladnout a dále pokračujte dle základního receptu. 

Čím ještě vylepšit chuť flanu? Zkuste přidat trochu citronové kůry, pár kapek brandy nebo semínka vanilkového lusku.

Britský flan: koláč s náplní z vaječného pudinku

Britský flan se od toho španělského liší zejména svým koláčovým vzhledem, na pohled bychom si ho mohli splést s cheesecakem. Pudink je v anglickém flanu náplní koláče a peče se v koláčové formě. Pro přípravu flanu můžete použít oblíbené koláčové těsto, skvěle se hodí i listové těsto nebo křehké těsto

  • Vaječnou pudinkovou náplň můžete vytvořit také na slano a připravit svěží letní oběd nebo večeři. Stačí z receptu odebrat cukr a přidat například čerstvý měkký sýr, tvrdý strouhaný sýr, karamelizovanou cibuli, pórek nebo rajčata a olivy. 

Zatímco britský flan na pohled připomíná klasický cheesecake, španělský flan trochu připomíná panna cottu. A aby flanů nebylo málo, napříč světem dezertů můžeme najít i pařížskou verzi, která se přípravou podobá té anglické. Francouzský flan je obdobou koláče a jeho pudinková náplň zpravidla voní i chutná po vanilce

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...