0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Alkohol a pečení: 8 druhů, které dodají pečeným dobrotám šmrnc

Alkohol a pečení: 8 druhů, které dodají pečeným dobrotám šmrnc
sdílet:
Příjemným letním teplotám letos zřejmě odzvonilo. Teplé sluneční paprsky střídá lezavý chlad, který se zažírá do morku kostí. Jak se s nevlídným počasím vypořádat? Zamlsejte si – a přidejte kapku něčeho ostřejšího. Tahle pětice opojných likérů dodá vašim pečeným pochoutkám skvělou chuť, a navíc zahřeje na těle i na duši.

Vůně maminčiny bábovky nebo domácího cukroví, kdo z nás jim dokáže odolat? Pokud jste propadli kouzlu pečení, ale nepohrdnete ani znamenitými destiláty, co si takhle pobyt kuchyni zpříjemnit kapkou opojného nápoje? Přidejte do vašich dezertů některou z uvedených lihovin a povzneste jejich známou chuť. Určitě nebudete litovat.

1. Amaretto

Nejprodávanější italský likér se sladkohořkou chutí. Své příznivce si získává podmanivou mandlovou vůní. Při přípravě dezertů se nejčastěji přidává do oblíbeného Tiramisu nebo do slaného cheescaku s karamelem. Ideální, pokud si chcete osladit život po celodenní dřině.

2. Grand Marnier

Likér z curaçaa a francouzského koňaku. Opravdový klenot, který vás okouzlí nazlátlou barvou a nezaměnitelnou pomerančovou vůní. Milovníci horkých nápojů ho přidávají třeba do šálku s punčem; jestliže ale máte zálusk na něco sladkého, co takhle obláčkový čokoládový dort? Stačí jeden kousek a sami se budete vznášet blahem. Skvěle se také hodí i čokoládovým bábovkám, stačí, když v tomto báječném receptu nahradíte rum a přenesete se z vaší kuchyně do kavárny na Montmartre. 

3. Káhlua

Jemný kávový likér, na jehož přípravu se používá ta nejlepší mexická káva se špetkou vanilky. Vynikající pro poklidné večerní popíjení i na divokou party. (Nevěříte? Vyzkoušejte pravé želé drinky a uvidíte, kolik si s nimi užijete zábavy.)

Ale co když vám bujaré noční oslavy nejsou po chuti? Zrelaxujte v pohodlí domova a zakousněte se třeba do kousíčku pruhovaného dortu. Recepturu na tuhle „zebří “laskominu si nemůžeme nechat jenom pro sebe, rádi se s vámi podělíme.

4. Chambord

Likér s bohatou chutí a ještě bohatším původem. Vyrábí se z nejkvalitnějších malin a ostružin, marockých citrusů a vanilky z Madagaskaru. Údajně vznikl na stejnojmenném francouzském zámku již v 17. století.

Zámečtí páni jím tehdy poctili vznešeného hosta, kterým nebyl nikdo jiný než sám „Král Slunce“, Ludvík XIV. Nechte se jeho chutí oslnit i vy. Pro inspiraci nemusíte chodit daleko. Některou z tamějších specialit si hravě zvládnete připravit vlastními silami. Co třeba lahodný čokoládový dort z dílny francouzských mistrů?

4. Sherry

Nápoj vyráběný z vybraných odrůd hroznů a kvalitního destilátu (názvaném prostě destilado). Pochází z prosluněných oblastí španělské Andalusie. Ta je také domovinou vyhlášeného mandolovo-rozinkového koláče, kterému právě Sherry dodává nezapomenutelnou chuť… nebo za to může vanilková zmrzlina s rozinkami, která u hotového koláče nesmí chybět?

5. Limoncello

Osvěžující nápoj, se kterým můžete alespoň na okamžik zavzpomínat na parné léto. Limoncello pochází z jihu Itálie, kde se na jeho přípravu využívá odrůra citronů limone di Sorrento.

A jak můžete likér zužitkovat v domácnosti? Překvapte své nejbližší broskvovým dortem s bílou čokoládou nebo švestkovým koláčem s citronovým likérem. Než se nadějete, budou všechny talíře prázdné.

Ještě než se oddáte nezřízenému mlsání, máme pro vás překvapení. Chcete-li načerpat další sladkou inspiraci, nakoukněte do naší kuchařky. Najdete v ní tipy na další vynikající dezerty, které zaručeně pohladí vaše chuťové pohárky.

Související články

Alkohol v kuchyni: grappa
  • Tipy a triky

Alkohol v kuchyni: grappa

Vyhledávaný digestiv poslouží i jako přísada při vaření. Vinná pálenka grappa se vyrábí ze zbytků po lisování hroznového vína, což jí ale neubírá na chuti. ...
Ovoce v alkoholu
  • Tipy a triky

Ovoce v alkoholu

Nejvyšší čas připravit si ovoce namočené v alkoholu. Využijete ho při přípravě nepečeného cukroví i do horkých vánočních nápojů....
Autor: petr.suth

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit