Pokud se šneky teprve začínáte, v této úpravě jim přijdete na chuť.
Suroviny
1 Šnečí maso opláchněte, vložte do kastrolu a zalijte vínem. Přidejte šalotku, česnek, tymián a vařte půl hodiny, potom slijte.
2 Stáhněte z ohně a osolte. Pečivo zalijte mlékem. Žloutky vyšlehejte se změklým máslem a trochou soli do pěny. Šneky a všechnu zeleninu, se kterou se vařili, nasekejte na kousky nebo nahrubo rozmixujte. Pečivo důkladně vymačkejte a spojte s nasekanou šnečí směsí. Vmíchejte žloutky a dolaďte solí a pepřem.
3 Ulity opláchněte a osušte. Naplňte je kousek pod okraj a usaďte je na plech s vrstvou soli. Každou ulitu doplňte kouskem bylinkového másla a zlehka posypte strouhankou.
4 Zapečte 5 minut pod rozpáleným grilem. Pokud použijete horní gril v troubě, nechte ji pootevřenou. Podávejte na tácku či talířku na soli nebo ve šnečím příboru, počítejte zhruba s 5 –7 ulitami na porci.
NĚCO NAVÍC
- Tácek či talíř na šneky má šest důlků. Šneci se drží speciálními kleštičkami a maso se nabírá malou dvouzubou vidličkou.
- Na bylinkové máslo vyšlehejte 125 g změklého másla s následujícími najemno nasekanými přísadami: hrstí hladkolisté petrželky, snítkou tymiánu, stroužkem česneku, malou šalotkou, lžičkou kaparů, sardelkou nebo trochou sardelové pasty, citronovou šťávou a kůrou. Máslo zabalte do fólie, utvořte váleček a zabalte do alobalu. Nechte ztuhnout v lednici.