Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Makronky od Ivči: Vyučená kuchařka má už dvě stříbrné medaile a titul Nejlepší kulinářka. Učila se sama

Makronky od Ivči
ZDROJ: Se souhlasem Ivany Jandlové, Apetit
sdílet:

Ivana Jandlová se vyučila se kuchařkou a k této profesi se vrátila i po mateřské, cukrařině se věnuje ve volném čase. Své makronky poprvé přivezla loni v červnu na Apetit piknik a hned získala titul Nejlepší kulinářka. Ze soutěží pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů v Olomouci má dvě stříbrné medaile.

Vybrala si jednu z nejnáročnějších cukrářských disciplín, navíc vedle sebe neměla žádné mistry, kteří by jí předávali znalosti. Do tajemství makronek Ivana Jandlová pronikala sama.

To bylo slz, zklamání a slibů, že tento nepovedený pokus byl už opravdu poslední,“ vypráví Ivana a vzpomíná, jak se po každém nezdaru zase oklepala a zkoušela to znovu. Povedlo se, na svůj první Apetit piknik loni v červnu přivezla 900 makronek, které vyprodala za pár hodin, a zpátky do Brna se vracela s prázdnou, a na podzim se na piknik vrátila...

Vášeň pro pečení má Iva po mamince

Na počátku jejího cukrářského příběhu byla maminka, která pro velkou rodinu pekla prakticky denně. „Bylo nás devět hladových krků, které bylo třeba nakrmit. Maminka mi tím předala vášeň pro pečení, ačkoli sama jsem začala o dost později. Nejprve jsem se věnovala jen cukroví a dortům, postupně se zlepšovala, a když jsem byla na mateřské, přišly makronky.“

Kouzlo této francouzské delikatesy spočívá v dokonalém provedení: makronka je navenek hladká, křehká a křupavá, uvnitř měkká a vláčná. Že by se povedla napoprvé, je skoro nemožné. Existuje mnoho faktorů, které vše mohou pokazit, a nejde jen o zpracování těsta nebo teplotu v troubě, výsledek dokáže ovlivnit i materiál podložky, na níž se peče.

Prvních deset měsíců jsem měla pocit, že záleží i na tom, jestli venku svítí slunce,“ směje se Ivana a zdůrazňuje, že nejdůležitější je kvalita surovin. „Dobré také je držet se v začátcích jednoho receptu a ten ladit,“ radí cukrářka, která své dezerty prodává pod značkou Makronky od Ivči.

Původní recept má již vyladěný k dokonalosti a nejvíce ji baví vymýšlení nových druhů, před Vánocemi vytvořila například makronku s příchutí vanilkového rohlíčku, její nejoblíbenější však zůstává yuzu makronka.

Ivanu jistě potkáte na dalším Apetit pikniku a časem třeba v její vysněné cukrárně, kde bude tvořit vlastní dezerty, sušenky a nabízet pečený čaj. Jestli si za svým snem půjde stejně usilovně jako za první dokonalou makronkou, dočkáme se brzy...

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč