Jednoduchý a lehký dezert přijde vhod zejména po sytém hlavním chodu. Je jen na vás, jaké ovoce zvolíte, zda použijete alkohol, nebo připravíte nealkoholickou verzi dezertu s ovocnými šťávami.
Suroviny
Postup
Jeden neoloupaný pomeranč nakrájejte na tenká kolečka, rozložte je na plech, posypte cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 90 °C. Pečte hodinu, pak obraťte a pečte další hodinu. Poté nechte vychladnout.
Z ostatního ovoce ponechaného v celku okrájejte kůru včetně její hořké bílé části. Z okrájených plodů vykrájejte jednotlivé dílky čisté dužiny tak, aby na nich nezbyla žádná bílá slupka. Měsíčky čisté dužiny rozdělte do připravených skleniček. Nahoru na ně položte hvězdičku badyánu.
Želatinu namočte do studené vody. Víno přiveďte k varu, pak do něj vmíchejte vymačkanou želatinu, odstavte a dobře promíchejte.
Směsí zalijte ovoce ve skleničkách a ty vložte na několik hodin do lednice ztuhnout (myslete na to, že si v lednici musíte nechat na skleničky místo!). Před podáváním ozdobte kolečkem křupavého pomeranče.
NĚCO NAVÍC
Želé můžete připravit i z bílého či růžového sektu nebo červeného vína. V takovém případě doporučujeme přimíchat trochu cukru. Nealkoholickou verzi připravte z ovocné šťávy nebo čaje. Taktéž můžete použít i jiné druhy ovoce – výborné jsou jahody, maliny, hroznové víno, broskve, granátové jablko, liči…
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Božíhodová hostina pro celou rodinu(10 receptů )
- Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů(18 receptů )