Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Irska: Nejkrásnější západ slunce je z irské hospody

Fanore
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Pokud chcete navštívit Irsko, vyhněte se obloukem Dublinu. Kromě pár skvělých restaurací, nemá město nic, na co byste chtěli vzpomínat. Na letišti nasedněte do auta a vyrazte směr západ do Galway a Doolin, kde najdete krajinu jako ze severských detektivek a útulné hospody na každém kroku.

Počasí v Irsku bývá pro městského Středoevropana nehostinné, o to více si užíváte všechny možnosti přespání uvnitř, návštěvy galerií a především restaurací.

Tradiční irská kuchyně, stejně jako ta britská nikdy nebude součástí vysoké gastronomie. Zlé jazyky food kritiků tvrdí, že by se jídla obou zemí měla škvařit v gastronomické pekle. Je pravda, že na black pudding (krvavé jelito) nebo seafood chowder (smetanovou polévku převážně z rybích odřezků) jen tak během dne chuť nedostanete. Irská kuchyně vás ale nakonec nadchne svojí prostotou a lokálními surovinami.

Ryby, ryby a brambory

  • V zemi obehnané mořem a oceánem jsou přirozenou součástí jídelníčku ryby, ale filet tresky s holandskou omáčkou zde nečekejte. Ryby tady naházejí do kotlíků nebo koláčů, většinou s kořenovou zeleninou. Mezi tradiční jídlo patří seafood chowder, vydatná smetanová polévka, ve které najdete různé druhy ryb a mořských plodů. 

Já jsem ji měla z různých rybích odřezků, které byly trochu rozvařené, ale polévka měla příjemnou chuť. Žádného rybího odéru se bát nemusíte, ale připravte se na to, že polévka vydá za hlavní chod.

Dalším způsobem, jak Irové konzumují ryby, je (stejně jako v Británii) fish and chips. Pokud nad smaženou rybou hodláte mávnout rukou s tím, že si ji můžete dát i doma, uděláte chybu. Místo trojobalu spočívá na čerstvé rybě pivní těstíčko a doprovodem jí je skvělé hráškové pyré. Kromě chuti potěší (vzhledem k cenám ostatních jídel) i příznivá cena. 

K polévce většinou dostanete soda bread, který nám Čechům, zvyklým na křupavý kynutý chléb, příliš chutnat nemůže.

  • Místo droždí se do něj používá soda a připravuje se nasladko (přidávají se rozinky a ořechy) nebo naslano. Slaná verze chutná tak trochu jako nesladký muffin. 

Tradiční irskou  lahůdkou je černý pudink. Nenechte se zmást názvem, nejde o sladký pudink z ostružin (kterých v západním Irsku roste tuny a nikdo je nesbírá), ale o takovou naši obdobu jelita, jen je o něco větší. Černý pudink se krájí na kolečka a často servíruje k snídani. Měla jsem ho i na Islandu, a protože jsem fanynkou zabijaček, pochutnala jsem si. K snídani bych si ho ale nedala.

  • Verze bez krve se označuje jako bílý pudink (white pudding) a podobá se naší jitrnici.

Za ochutnání stojí i různé druhy pastýřského páje (Sheperd's Pie),  guláš z klobásy, kořenové zeleniny a brambor (Dublin Coddle), různé druhy masových vývarů, irské bramboráky ze syrových i vařených brambor (Boxty), uzené vepřové maso se zelím nebo šťouchané brambory smíchané se zelím a jarní cibulkou s notnou dávkou másla (Colcannon a Champ).

Jednoduchá a skromná irská kuchyně často ze zbytkových surovin vychází z historických zkušeností. Mezi nimi stojí za zmínku hladomor, který Irsko sužoval v různých vlnách v druhé polovině 19. století. Kvůli rychle se rozrůstající bramborové plísni Irsko přicházelo téměř o veškerou úrodu. 

Tipy na restaurace

Dublin

Jestliže stojíte o vysokou gastronomii, navštivte v Dublinu restauraci Table Forty One, která je v Michelinském průvodci. Dáte si tady tradiční irská jídla v moderním kabátku. A kdyby vám už naopak irská kuchyně lezla ušima, zajděte na cenově příznivý falafel Umi. Za 12 euro dostanete například nejlepší falafel sendvič s taboulehem a nápojem.

Galway

V Galway zajděte do restaurace Finnegans, která se nachází v kamenném domě v postranní uličce, kde není tak rušno. Za příznivou cenu si tady dáte všechny irské speciality, obsluha je milá a interiér ve stylu tradiční irské hospody. Když budete mít štěstí, sednete si do výklenku u okna, odkud můžete pozorovat dění na ulici.

Doolin

V malém městečku Doolin si dáte v Café Doolin dobrou kávu a palačinky s javorovým sirupem. O kousek dál je McGann's Pub & Restaurant s tradiční irskou kuchyní. Musíte mít ale štěstí, aby před restaurací zrovna neparkoval autobus s turisty, protože potom to v hospodě vypadá jako v úlu. Jinak vám tady natočí krásně vychlazeného Guinnesse s pěnou, který vypadá jako velké cappuccino ve skle.

Fanore

Pokud se ocitnete ve Fanore, nezbyde vám nic jiného než zavítat do jediné restaurace ve vesnici. Z O'Donoghue's Pub, která barevně zapadá do estetiky režiséra Wese Andersona, je výhled přes nefrekventovanou silnici na moře. V přední části je tradiční irský bar, v zadní jídelna.

Jídlo si u okýnka objednáte, zaplatíte, a potom čekáte až vám ho přinesou. Na jídelnu jsou ceny poměrně vysoké, za Fish and Chips tady dáte 19 euro. Když si potom nedopatřením objednáte sklenku whisky z Galway za 14 euro, trochu se vám návštěva prodraží. Na druhou stranu, na západ slunce nad oceánem, který vidíte přímo z irské hospody, se cenovka nalepit nedá.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč