Pečené batáty se salsou verde
Více než hodinu
Velmi snadné
Co by to bylo za podzimní kuchařku, kdyby v ní nebyl alespoň jeden recept z dýně. V té dnešní budou dokonce recepty dva! Pochopitelně nezapomeneme ani na další sezónní zeleninu, těstoviny nebo třeba plněné placky. Kterým úsporným receptem se necháte inspirovat?
Batát jsou u nás známé také pod označením „sladké brambory“. Existuje jich okolo 40 druhů a liší se nejen barvou slupky a dužiny, ale také chutí. V tuzemsku jsou nejrozšířenější oranžové. V kuchyni se používají podobně jako brambory. Například pečené v troubě na olivovém oleji, kde jsme je navíc doplnili o salsu verte.
Klenot slovenské národní kuchyně – halušky, je možné připravit na nespočet způsobů a tento je skutečně velmi skromný. S měkkým tvarohem, který dodá potřebné bílkoviny a osmažená cibulka zase chuť.
Kdo by si nepamatoval květákovým mozeček ze školní jídelny, často vysušený a téměř bez chuti. Obojímu se dokážete při domácí přípravě vyhnout. Už během vaření květáku vodu dostatečně osolte a přidejte také koření, které dodá zelenině chuť.
Jde o neobvyklý, avšak velmi povedený recept. Nádivku lze různě obměňovat a k bramborám přidat jiné koření, šunku nakrájenou na kostičky nebo třeba zbytky vařeného či pečeného masa z předchozího dne. Slušel by jim i jakýkoli chuťově výrazný sýr (s modrou plísní, balkánský atd.).
Růžičková kapusta je odolná zelenina, která bez újmy přečká na zahradě i první mrazíky. Je doslova zásobárnou vitamínu C a hodí se jak k masům, tak ale také do vegetariánských jídel. V tomto receptu dodává šmrnc známé italské těstovinové klasice, která se neobejde bez parmazánu.
Jednoduše pečené kuřecí paličky tentokrát servírované s dýňovou kaší. Svou jemností, chutí i barvou šlape na paty té bramborové a my věříme, že ji uvítáte jako příjemnou změnu ve svém jídelníčku. Protože je stejně univerzální a navíc chutná také dětem.
Zajímavý, severoafrický pokrm, který můžete jíst jak teplý, tak i studený. Skořice a rozinky dodají podzimní atmosféru, a jestli ji chcete dovést k dokonalosti, vyměňte piniová semínka za nasekané vlašské ořechy. Zkuste k dýni přimíchat vařenou rýži, kuskus nebo třeba bulgur a vyčarujete úžasné jídlo, které chutná i zasytí.
Zdroj informací: Apetit