Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 49. díl: Co by to bylo za podzim bez dýňových receptů, říká Katka

Týdenní úsporná kuchařka 49. díl: Co by to bylo za podzim bez dýňových receptů, říká Katka
ZDROJ: Apetit

Co by to bylo za podzimní kuchařku, kdyby v ní nebyl alespoň jeden recept z dýně. V té dnešní budou dokonce recepty dva! Pochopitelně nezapomeneme ani na další sezónní zeleninu, těstoviny nebo třeba plněné placky. Kterým úsporným receptem se necháte inspirovat?

1. Pečené batáty se salsou verde

Batát jsou u nás známé také pod označením „sladké brambory“. Existuje jich okolo 40 druhů a liší se nejen barvou slupky a dužiny, ale také chutí. V tuzemsku jsou nejrozšířenější oranžové. V kuchyni se používají podobně jako brambory. Například pečené v troubě na olivovém oleji, kde jsme je navíc doplnili o salsu verte.

  • Nákladnou položkou je v soupisu ingrediencí parmazán. Ten doporučujeme použít nebo nahradit jiným sýrem parmazánového typu, zbytek využijete v jednom z následujících receptů.

2. Halušky s tvarohem

Klenot slovenské národní kuchyněhalušky, je možné připravit na nespočet způsobů a tento je skutečně velmi skromný. S měkkým tvarohem, který dodá potřebné bílkoviny a osmažená cibulka zase chuť.

  • Halušky si můžete doplnit o vypečenou slaninu, klobásu nebo přimíchat zbytky uzeného masa.
  • Pro děti je posypte mletým mákem s cukrem, zalijte rozehřátým máslem a rychlý oběd nebo večeře jsou na stole.

3. Květákový mozeček

Kdo by si nepamatoval květákovým mozeček ze školní jídelny, často vysušený a téměř bez chuti. Obojímu se dokážete při domácí přípravě vyhnout. Už během vaření květáku vodu dostatečně osolte a přidejte také koření, které dodá zelenině chuť.

  • Až budete smažit s květákem vejce, vypněte plotýnku po minutě. Během chvíle, kdy naservírujete přílohu a sezvete všechny ke stolu, vajíčka v teplém hrnci dojdou.

4. Plněné placky

Jde o neobvyklý, avšak velmi povedený recept. Nádivku lze různě obměňovat a k bramborám přidat jiné koření, šunku nakrájenou na kostičky nebo třeba zbytky vařeného či pečeného masa z předchozího dne. Slušel by jim i jakýkoli chuťově výrazný sýr (s modrou plísní, balkánský atd.).

  • Placky podávejte ještě teplé a doplňte je o lehký zeleninový salát nebo dip ze zakysané smetany, česneku a bylinek.

5. Těstoviny aglio e olio a růžičková kapusta

Růžičková kapusta je odolná zelenina, která bez újmy přečká na zahradě i první mrazíky. Je doslova zásobárnou vitamínu C a hodí se jak k masům, tak ale také do vegetariánských jídel. V tomto receptu dodává šmrnc známé italské těstovinové klasice, která se neobejde bez parmazánu.

  • Z úsporných důvodů není třeba jídlo zasypávat pecorinem i parmazánem zároveň. Zvolte si jeden sýr a sami uvidíte, že pokrm tím nijak zásadně neutrpí.

6. Kuřecí paličky s dýňovou kaší

Jednoduše pečené kuřecí paličky tentokrát servírované s dýňovou kaší. Svou jemností, chutí i barvou šlape na paty té bramborové a my věříme, že ji uvítáte jako příjemnou změnu ve svém jídelníčku. Protože je stejně univerzální a navíc chutná také dětem.

7. Smažená dýně s rozinkami a piniovými oříšky

Zajímavý, severoafrický pokrm, který můžete jíst jak teplý, tak i studený. Skořice a rozinky dodají podzimní atmosféru, a jestli ji chcete dovést k dokonalosti, vyměňte piniová semínka za nasekané vlašské ořechy. Zkuste k dýni přimíchat vařenou rýži, kuskus nebo třeba bulgur a vyčarujete úžasné jídlo, které chutná i zasytí.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova