Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 47. díl: Kroupy dejte do polévky a ze zbytku připravte kroupeto s masem a špenátem, radí Katka

Týdenní úsporná kuchařka 47. díl: Kroupy dejte do polévky a ze zbytku připravte kroupeto s masem a špenátem, radí Katka
ZDROJ: Apetit

Jak ušetřit na jídle? Třeba tím, že z jedné suroviny vytěžíme maximum a použijeme jí do víc jak jednoho receptu. Ukážeme si to na uzeném masem, kterým naplníte knedlíky a z vývaru uděláte polévku. Do té přidáte kroupy a ze zbylých pak připravíte kroupeto. Dýni zase zpracujeme do frittaty i krémové polévky.

1. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Než se vrhnete na bramborové knedlíky, je nutné uvařit uzené maso. Použijte libovější bůček, krkovičku nebo plec. Vzniklý vývar rozhodně nevylévejte, protože si z něj v následujícím receptu uděláme výbornou polévku.

  • Knedlíky podávejte se zelím nebo jen s cibulkou osmaženou dozlatova na sádle .

2. Uzená polévka s kroupami

Právě teď nastává chvíle, kdy z obyčejného uzeného vývaru připravíte doslova výživnou bombu. Přidejte do něj kořenovou zeleninu, čerstvé i sušené bylinky, případně zbylé uzené a hlavně kroupy. Ty je lepší předem namočit, abyste zkrátili dobu varu. Ideálně už večer, ale klidně stačí alespoň na čtyři hodiny.

  • Kroupy před vařením pořádně properte, dokud z nich nepoteče pouze čistá voda.
  • Vařte je vždy ve větším hrnci, během varu příliš pění a voda má tendenci přetékat.
  • Uvařte jich víc, jednak se to vyplatí a za další si z krup nachystáme další jídlo.

3. Kroupy se špenátem a mletým vepřovým masem

Mám ráda jídla typu „rýže s něčím“, kdy na pánvi osmažím cibulku, přidám zeleninu, někdy i maso a k tomu uvařené obiloviny. Často rýži a někdy také bulgur, pohanku nebo kroupy. Pokud si na improvizaci ze začátku netroufnete, vyzkoušejte tento recept z krup, mletého masa a špenátu.

  • Další mou oblíbenou kombinací je kari koření, brynza a sušená rajčata.

4. Těstoviny s lehkou cuketovou omáčkou

Ačkoliv už je hlavní cuketová sezóna dávno minulostí, obchodní řetězce stále nabízejí tuto zeleninu za rozumnou cenu. A mě přijde škoda ji nevyužít. Třeba v tomto receptu na rychlé cuketové špagety s krémovou omáčkou. Jednou z ingrediencí je také parmazán, který do omáčky můžete nahradit jiným tvrdým strouhaným sýrem.

  • Na závěrečný posyp zvolte „veganský parmazán“ (neboli smaženou strouhanku) nebo oblíbená pražená semínka (slunečnicová, sezamová atd.).

5. Dýňová frittata s kozím sýrem

Frittata je silná vaječná omeleta, kterou si můžete dochutit podle toho, co máte rádi a čím disponuje vaše lednice. Je to ideální jídlo na zpracování nejrůznějších zbytků uzenin, zeleniny, sýrů, načatých konzerv (tuňáka, kukuřice, hrášek), hub atd.

  • Na dýňovou frittatu budete potřebovat dýni a také kozí sýr. Ten ovšem není podmínka, a pokud vám zbyl nějaký jiný z cuketových těstovin, použijte ho.

6. Dýňová polévka s majoránkou

A co se zbytkem máslové dýně? Pochopitelně polévku. Je rychlá, chutná a její nádherně oranžová barva k podzimu neodmyslitelně patří.

Jestli už nemáte na záhonku čerstvou majoránku, doporučuji nahradit ji čerstvým (ale klidně i sušeným) tymiánem. Jeho typické aroma se k dýni úžasně hodí a dochutí polévku natolik, že když místo kuřecího vývaru použijete vodu, nikdo si stěžovat nebude.

7. Trhanec

Když jsem o trhanci prvně slyšela, vzpomněla jsem si na své palačinkové začátky a hned mi bylo jasné, jak tenhle nešťastník ke svému jménu přišel. To ale nic nemění na jeho chuti a nejrůznějších možnostech, jak ho servírovat.

  • Jestli máte v mrazáku bobulové ovoce nebo jahody, svařte je s cukrem a trhanec jím přelijte. Já bych ovšem volila sezónní variaci s rozvařenými jablky, skořicí, měkkým tvarohem, a to vše zasypané vlašskými ořechy.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova