Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 48. díl: Těchto sedm jídel mě zachrání, když nestíhám velký nákup, prozrazuje Katka

Týdenní úsporná kuchařka 48. díl: Těchto sedm jídel mě zachrání, když nestíhám velký nákup, prozrazuje Katka
ZDROJ: Apetit

Když nestihnu nakoupit a v ledničce žádné velké zásoby nemáme, vytáhnu z rukávu několik zaručených es. Nejenže zasytí, ale – světe div se – chutnají i vybíravým členům rodiny. Sedm z nich jsem vybrala a pro inspiraci z nich sestavila díl týdenní úsporné kuchařky.

1. Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Knedlíky s vajíčkem fungovaly i za dob mého dětství, tak proč ne teď? Přesně to jsem si říkala, když jsem je prvně doma chystala. A skutečně. Chutnaly dětem i manželovi.

  • V létě k nim přidáme ještě čerstvou zeleninu, pažitku nebo petrželku ze zahrádky, v zimě vyndáme zavařené okurky.
  • Kromě kynutých knedlíků se stejným způsobem dají použít i bramborové.

2. Pečené americké brambory

Pečené brambory dělám stejně, jako je dělali mí rodiče, když jsem byla malá. Omyji menší hlízy, překrojím na půl a vyskládám řeznou stranou dolů na pekáč bohatě vymazaný sádlem. Záleží na velikosti brambor, ale většinou do hodiny jsou hotové a úžasně křupavé.

  • Jíme je buď samotné, nebo se zakysanou smetanou smíchanou s česnekem.

3. Dukátové buchtičky s krémem

Kdy jsem se před časem svěřila kamarádce, že buchtičky s krémem jsou rychlovka, kterou ráda dělám, když nestíhám, smála se mi. Pro její rodinu je to sváteční jídlo, na které si musí vyčlenit celé dopoledne. Já dám veškeré přísady do domácí pekárny, zapnu program „těsto“ a po hodině a půl už s dětmi tvarujeme malé bochánky, které dáme na vymaštěný pekáč.

  • Než se nahřeje trouba, nechám buchtičky ještě chvíli kynout. Během jejich pečení připravím řídký vanilkový pudink z mléka a pudinkového prášku.
  • Většinou se mi podaří, že obojí je hotové současně a můžu ihned podávat.

4. Hustá čočková polévka

Čočkovou polévku většinou vařím ve chvíli, kdy v lednici objevím klobásu, párky, špekáčky nebo jinou podobnou uzeninu, které je pro jednoho málo, ale v polévce se z ní nají celá rodina.

Dělám velmi jednoduchou polévku, kdy na cibulce osmažím uzeninu, kořenovou zeleninu, přidám bobkový list, nové koření a nechám provonět. Mírně zapráším sladkou mletou paprikou a ihned přisypu opláchnutou čočku, zaliji vodou a nechám vařit do změknutí. Na závěr dochutím solí, majoránkou, česnekem, vyndám koření a podávám nejčastěji s pečivem.

5. Špagety s „boloňskou“

Které dítě by nemilovalo špagety? Ani u nás tomu není jinak a proto když mám v lednici mleté maso, plán je jasný. Mou omáčku dělám skromnější, než jak je uvedeno v receptu. Nedávám zeleninu a místo vývaru podlévám podle potřeby vodou z těstovin.

  • Co v ní ale nesmí chybět, jsou jednoznačně olivy, sušená bazalka a navrch porce pořádný kopec strouhaného sýra.

6. Základní těsto na pizzu

Od doby, kdy jsme se naučili těsto na pizzu, ji doma děláme dost často. Rajčatová passata je základ a zbytek si každý doladí podle své chuti a ledničkových zásob: šunka, tvrdý salám, sýr, tuňák, olivy, kapary, cibule, kukuřička, chilli, oregano atd.

  • Dětem zpravidla nějaký kousek zbude, tak si ho přendají do krabičky a mají pizzu i na druhý den k svačině.

7. Srbské rizoto

Kombinaci „rýže s něčím“ dělám moc ráda, protože se u toho dá hodně improvizovat. Lze střídat druhy rýže, experimentovat se zeleninou i kořením.

  • Donedávna jsem do směsi přidávala pouze sůl a pepř, ale při vzpomínce na školní jídelnu mě napadlo přisypat i mletou papriku. Nevěřila bych, jaký úspěch bude „červené rizoto“ mít a od té doby se u nás stále drží v top desítce nejoblíbenějších jídel.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova