Knedlíky s vejci & rychlonakládačky
Do 45 minut
Velmi snadné
Když nestihnu nakoupit a v ledničce žádné velké zásoby nemáme, vytáhnu z rukávu několik zaručených es. Nejenže zasytí, ale – světe div se – chutnají i vybíravým členům rodiny. Sedm z nich jsem vybrala a pro inspiraci z nich sestavila díl týdenní úsporné kuchařky.
Knedlíky s vajíčkem fungovaly i za dob mého dětství, tak proč ne teď? Přesně to jsem si říkala, když jsem je prvně doma chystala. A skutečně. Chutnaly dětem i manželovi.
Pečené brambory dělám stejně, jako je dělali mí rodiče, když jsem byla malá. Omyji menší hlízy, překrojím na půl a vyskládám řeznou stranou dolů na pekáč bohatě vymazaný sádlem. Záleží na velikosti brambor, ale většinou do hodiny jsou hotové a úžasně křupavé.
Kdy jsem se před časem svěřila kamarádce, že buchtičky s krémem jsou rychlovka, kterou ráda dělám, když nestíhám, smála se mi. Pro její rodinu je to sváteční jídlo, na které si musí vyčlenit celé dopoledne. Já dám veškeré přísady do domácí pekárny, zapnu program „těsto“ a po hodině a půl už s dětmi tvarujeme malé bochánky, které dáme na vymaštěný pekáč.
Čočkovou polévku většinou vařím ve chvíli, kdy v lednici objevím klobásu, párky, špekáčky nebo jinou podobnou uzeninu, které je pro jednoho málo, ale v polévce se z ní nají celá rodina.
Dělám velmi jednoduchou polévku, kdy na cibulce osmažím uzeninu, kořenovou zeleninu, přidám bobkový list, nové koření a nechám provonět. Mírně zapráším sladkou mletou paprikou a ihned přisypu opláchnutou čočku, zaliji vodou a nechám vařit do změknutí. Na závěr dochutím solí, majoránkou, česnekem, vyndám koření a podávám nejčastěji s pečivem.
Které dítě by nemilovalo špagety? Ani u nás tomu není jinak a proto když mám v lednici mleté maso, plán je jasný. Mou omáčku dělám skromnější, než jak je uvedeno v receptu. Nedávám zeleninu a místo vývaru podlévám podle potřeby vodou z těstovin.
Od doby, kdy jsme se naučili těsto na pizzu, ji doma děláme dost často. Rajčatová passata je základ a zbytek si každý doladí podle své chuti a ledničkových zásob: šunka, tvrdý salám, sýr, tuňák, olivy, kapary, cibule, kukuřička, chilli, oregano atd.
Kombinaci „rýže s něčím“ dělám moc ráda, protože se u toho dá hodně improvizovat. Lze střídat druhy rýže, experimentovat se zeleninou i kořením.