
Já osobně považuji kysané zelí za klenot české kuchyně. I když si ho můžete za pár korun koupit, nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho sami doma naložíte. A v lednici vydrží i několik týdnů. Pojďte si uvařit levné recepty nejen ze zelí, ale také z květáku, brambor a fazolí.
1. Francouzské brambory se sýrem
Zapečené brambory jsou superrychlým jídlem, do kterého při troše dobré vůle zděláte i některé zbytky z lednice. Kromě šunky a slaniny přidávám i načatý sterilovaný hrášek nebo kukuřici.
- Místo obvyklé nakládané okurky podávejte s křupavým zelným salátem. Je plný vitamínů a zbytek hlávky doporučuji naložit a vyrobit si domácí kvašené zelí. Sami uvidíte, že se s tím kupovaným nedá srovnat a navíc ho na konci týdne použijeme do receptu.

2. Rybí karbanátky s citronovo-koprovou majonézou
Aby si ryby oblíbily i vaše děti, vyzkoušejte tuto sympatickou alternativu. Treska není příliš chuťově výrazná a navíc díky panko strouhance karbanátky úžasně křupou.
- Pokud je nechcete servírovat klasicky s bramborami nebo kaší, vložte je společně s majonézou a zeleninou do rozpůlené housky. Takovému „fish burgeru“ málokdo odolá.

3. Kořeněné kuře s rýží a květákem
Kuře s rýží ovoněné indickým kořením vás zahřeje a zasytí. Je to jídlo takřka z jednoho hrnce, a jestliže si zvolíte variantu přípravy jídla v troubě, vynaložíte i minimum úsilí.
- Jestli druhy koření uvedené v receptu nemáte, zkuste jej nahradit třeba pikantnějším kari. Ale rozhodně stojí za to mít kurkumu, římský kmín i garam masala v kořenkách. Výborně dochutí kuře, cizrnu, rýži, květák i další druhy zeleniny.

4. Květáková polévka
Jestli jste správně dodržovali postup v předchozím receptu, zbyla vám polovina květáku. K jeho množství přizpůsobte gramáž ostatních surovin a uvařte si tuto krémovou květákovou polévku. Je lehká a plná zeleniny.
- Místo rukoly ji můžete podávat s osmaženými plátky česneku, chlebovými krutony nebo zakápnutou olivovým olejem.

5. Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony
Variací na bezmasé lasagne je nespočet a tato se špenátem a žampiony je skutečně luxusní. Osvědčenou kombinaci doplňuje ještě osmažená cibulka a co víc, odpadá příprava klasického bešamelu.
- Bílou omáčku v receptu nahradí vyšlehaná ochucená ricotta.
Takže pokud jste nestihli rozmrazit nebo nakoupit maso a ingredience uvedené v receptu máte, pusťte se do díla.

6. Polévka z bílých fazolí se špenátem
Abyste z této polévky vytěžili maximum chutí, je nutné nic neuspěchat. Den předem namočte bílé fazole a druhý den je pozvolna vařte podle postupu uvedeného v receptu. Pomalý var dodá polévce na síle a zbylé kůrky od parmazánu její chuť ještě umocní.
- Před podáváním máte dvě možnosti, buď polévku ihned servírovat, nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem a vytvořit z ní hladký krém.

7. Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
Škubánky mají v české kuchyni opravdu dlouholetou tradici a kvašené zelí jakbysmet. Pokud jste si začátkem týdne zelí naložili, dnes by mělo být dostatečně prokvašené a připravené použít. Do třetice přidejte škvarky, osmaženou slaninu nebo opečenou šunku a uvidíte, že tak chutné jídlo (a za pár korun) jste už dlouho nejedli.

Autorka receptu: Katka Vávrová
Recepty





