Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 44. díl: V pondělí si naložte zelí a koncem týdne si z něj uvaříme, radí Katka

2. 10. 2023
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
Apetit

Já osobně považuji kysané zelí za klenot české kuchyně. I když si ho můžete za pár korun koupit, nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho sami doma naložíte. A v lednici vydrží i několik týdnů. Pojďte si uvařit levné recepty nejen ze zelí, ale také z květáku, brambor a fazolí.

1. Francouzské brambory se sýrem

Zapečené brambory jsou superrychlým jídlem, do kterého při troše dobré vůle zděláte i některé zbytky z lednice. Kromě šunky a slaniny přidávám i načatý sterilovaný hrášek nebo kukuřici.

Francouzské brambory se sýrem

Francouzské brambory se sýrem

< 60 min
3.7(45x)
Přečíst recept

2. Rybí karbanátky s citronovo-koprovou majonézou

Aby si ryby oblíbily i vaše děti, vyzkoušejte tuto sympatickou alternativu. Treska není příliš chuťově výrazná a navíc díky panko strouhance karbanátky úžasně křupou.

  • Pokud je nechcete servírovat klasicky s bramborami nebo kaší, vložte je společně s majonézou a zeleninou do rozpůlené housky. Takovému „fish burgeru“ málokdo odolá.

Rybí karbanátky s citronovo-koprovou majonézou

Rybí karbanátky s citronovo-koprovou majonézou

< 30 min
4.4(8x)
Přečíst recept

3. Kořeněné kuře s rýží a květákem

Kuře s rýží ovoněné indickým kořením vás zahřeje a zasytí. Je to jídlo takřka z jednoho hrnce, a jestliže si zvolíte variantu přípravy jídla v troubě, vynaložíte i minimum úsilí.

  • Jestli druhy koření uvedené v receptu nemáte, zkuste jej nahradit třeba pikantnějším kari. Ale rozhodně stojí za to mít kurkumu, římský kmín i garam masala v kořenkách. Výborně dochutí kuře, cizrnu, rýži, květák i další druhy zeleniny.

Kořeněné kuře s rýží a květákem

Kořeněné kuře s rýží a květákem

> 60 min
4.6(22x)
Přečíst recept

4. Květáková polévka

Jestli jste správně dodržovali postup v předchozím receptu, zbyla vám polovina květáku. K jeho množství přizpůsobte gramáž ostatních surovin a uvařte si tuto krémovou květákovou polévku. Je lehká a plná zeleniny.

  • Místo rukoly ji můžete podávat s osmaženými plátky česneku, chlebovými krutony nebo zakápnutou olivovým olejem.

Květáková polévka

Květáková polévka

< 45 min
4.4(97x)
Přečíst recept

5. Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

Variací na bezmasé lasagne je nespočet a tato se špenátem a žampiony je skutečně luxusní. Osvědčenou kombinaci doplňuje ještě osmažená cibulka a co víc, odpadá příprava klasického bešamelu.

  • Bílou omáčku v receptu nahradí vyšlehaná ochucená ricotta.

Takže pokud jste nestihli rozmrazit nebo nakoupit maso a ingredience uvedené v receptu máte, pusťte se do díla.

Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

> 60 min
3.6(25x)
Přečíst recept

6. Polévka z bílých fazolí se špenátem

Abyste z této polévky vytěžili maximum chutí, je nutné nic neuspěchat. Den předem namočte bílé fazole a druhý den je pozvolna vařte podle postupu uvedeného v receptu. Pomalý var dodá polévce na síle a zbylé kůrky od parmazánu její chuť ještě umocní.

  • Před podáváním máte dvě možnosti, buď polévku ihned servírovat, nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem a vytvořit z ní hladký krém.

Polévka z bílých fazolí se špenátem

Polévka z bílých fazolí se špenátem

> 60 min
4.8(11x)
Přečíst recept

7. Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

Škubánky mají v české kuchyni opravdu dlouholetou tradici a kvašené zelí jakbysmet. Pokud jste si začátkem týdne zelí naložili, dnes by mělo být dostatečně prokvašené a připravené použít. Do třetice přidejte škvarky, osmaženou slaninu nebo opečenou šunku a uvidíte, že tak chutné jídlo (a za pár korun) jste už dlouho nejedli.

Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Autorka receptu: Katka Vávrová

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Rychlé večeře Vegetariánská kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články

Zapečené brambory

5 tradičních levných večeří z brambor: Všechny připravíte do hodiny a stačí vám pár surovin

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v české kuchyni. Jsou cenově dostupné, snadno se skladují a můžete je připravit na mnoho způsobů. Ať už vařené, pečené, smažené či zapečené, brambory tvoří základ mnoha tradičních pokrmů, které jsou nejen chutné, ale i výživné. Díky své univerzálnosti a celoroční dostupnosti jsou ideální volbou pro rychlé a levné večeře.