Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 44. díl: V pondělí si naložte zelí a koncem týdne si z něj uvaříme, radí Katka

Týdenní úsporná kuchařka 44. díl: V pondělí si naložte zelí a koncem týdne si z něj uvaříme, radí Katka
ZDROJ: Apetit

Já osobně považuji kysané zelí za klenot české kuchyně. I když si ho můžete za pár korun koupit, nikdy nebude chutnat tak, jako když si ho sami doma naložíte. A v lednici vydrží i několik týdnů. Pojďte si uvařit levné recepty nejen ze zelí, ale také z květáku, brambor a fazolí.

1. Francouzské brambory se sýrem

Zapečené brambory jsou superrychlým jídlem, do kterého při troše dobré vůle zděláte i některé zbytky z lednice. Kromě šunky a slaniny přidávám i načatý sterilovaný hrášek nebo kukuřici.

2. Rybí karbanátky s citronovo-koprovou majonézou

Aby si ryby oblíbily i vaše děti, vyzkoušejte tuto sympatickou alternativu. Treska není příliš chuťově výrazná a navíc díky panko strouhance karbanátky úžasně křupou.

  • Pokud je nechcete servírovat klasicky s bramborami nebo kaší, vložte je společně s majonézou a zeleninou do rozpůlené housky. Takovému „fish burgeru“ málokdo odolá.

3. Kořeněné kuře s rýží a květákem

Kuře s rýží ovoněné indickým kořením vás zahřeje a zasytí. Je to jídlo takřka z jednoho hrnce, a jestliže si zvolíte variantu přípravy jídla v troubě, vynaložíte i minimum úsilí.

  • Jestli druhy koření uvedené v receptu nemáte, zkuste jej nahradit třeba pikantnějším kari. Ale rozhodně stojí za to mít kurkumu, římský kmín i garam masala v kořenkách. Výborně dochutí kuře, cizrnu, rýži, květák i další druhy zeleniny.

4. Květáková polévka

Jestli jste správně dodržovali postup v předchozím receptu, zbyla vám polovina květáku. K jeho množství přizpůsobte gramáž ostatních surovin a uvařte si tuto krémovou květákovou polévku. Je lehká a plná zeleniny.

  • Místo rukoly ji můžete podávat s osmaženými plátky česneku, chlebovými krutony nebo zakápnutou olivovým olejem.

5. Lasagne s karamelizovanou cibulkou, špenátem a žampiony

Variací na bezmasé lasagne je nespočet a tato se špenátem a žampiony je skutečně luxusní. Osvědčenou kombinaci doplňuje ještě osmažená cibulka a co víc, odpadá příprava klasického bešamelu.

  • Bílou omáčku v receptu nahradí vyšlehaná ochucená ricotta.

Takže pokud jste nestihli rozmrazit nebo nakoupit maso a ingredience uvedené v receptu máte, pusťte se do díla.

6. Polévka z bílých fazolí se špenátem

Abyste z této polévky vytěžili maximum chutí, je nutné nic neuspěchat. Den předem namočte bílé fazole a druhý den je pozvolna vařte podle postupu uvedeného v receptu. Pomalý var dodá polévce na síle a zbylé kůrky od parmazánu její chuť ještě umocní.

  • Před podáváním máte dvě možnosti, buď polévku ihned servírovat, nebo ji rozmixovat tyčovým mixérem a vytvořit z ní hladký krém.

7. Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

Škubánky mají v české kuchyni opravdu dlouholetou tradici a kvašené zelí jakbysmet. Pokud jste si začátkem týdne zelí naložili, dnes by mělo být dostatečně prokvašené a připravené použít. Do třetice přidejte škvarky, osmaženou slaninu nebo opečenou šunku a uvidíte, že tak chutné jídlo (a za pár korun) jste už dlouho nejedli.

Autorka receptu: Katka Vávrová

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč