Do hodiny
Velmi snadné
Chladné podzimní počasí se pomalu hlásí o slovo a my spíš než na svěží zeleninové saláty máme chuť se zahřát pořádným vydatným jídlem. Přesně taková jídla jsem sestavila i do dnešního dílu týdenní úsporné kuchařky. Najdete v něm krémovou polévku, pečené kuře, taštičky z bramborového těsta i placičky, do kterých zpracujete případné zbytky z lednice.
Že jablka patří jen do moučníků? To ani náhodou! Jejich sladkokyselá chuť se výrobně pojí také s masem. Jedním z mnoha důkazů je tento recept na pečené kuře na jablkách se smetanovou omáčkou. Maso je jemné, křehké a jako přílohu doporučuji bramborovou kaši.
Jde o velmi chutný způsob, jak připravit halušky i pro vegetariány. Slaninu nebo uzené maso v tomto případě nahradí tempeh, což jsou fermentované sojové boby bohaté na rostlinnou bílkovinu. Výživovou stránku znásobí také výměna bílé mouky za špaldovou. Halušky získají sytou barvu, jemně oříškovou chuť a další minerály, které klasická pšenice neobsahuje.
Americkou klasiku vylepšenou o vařený květák si zamilují i děti. Krémovitá konzistence, těstoviny a navrch křupavá krusta z panko strouhanky je neodolatelné spojení. Pokud se bojíte výrazně kořeněné chuti, kterou slibuje římský kmín, kari a hořčičné semínko, klidně jejich množství uberte nebo některé vynechejte úplně.
Krémové polévky jsou rychlé na přípravu, není nutné se zdržovat precizním krájením surovin a eliminujete nebezpečí, že by z ní strávníci vybírali neoblíbené kousky zeleniny. Navíc pastinák je oproti petrželi nasládlý a nemá tak výraznou kořeněnou chuť. V kombinaci s jablky vytvoří jemný krém, který navrch ovoní opečené listy šalvěje.
Salát ze zeleniny a luštěnin je výživné jídlo, které nejen zasytí, ale také dodá vitamíny, minerály a vlákninu, tolik potřebné prvky pro naši odolnou imunitu. Zelená čočka puy se do salátů velmi dobře hodí, protože i po uvaření stále drží svůj tvar a oproti té klasické se tak rychle nerozvaří. Ale pochopitelně můžete použít jakoukoli čočku, kterou máte rádi. Pro úsporu času klidně i konzervovanou.
Určitě to znáte také, během několika dnů se v lednici nashromáždí nejrůznější zbytky potravin – od sýrů, uzenin, přes načaté konzervy až po syrovou zeleninu. A právě pro takové případy je dobré vytáhnout z rukávu eso v podobě receptu na tyto placičky.
Jsou doby, kdy se nedokážu ubránit nostalgickým vzpomínkám na dětství a tyto tradiční jídla našich babiček si čas od času velmi ráda uvařím. Obzvlášť v sezóně švestek, kdy povidla bublají v hrnci a zbytek se mi už jednoduše nevejde do nachystaných skleniček. Bramborové těsto a švestková povidla jsou takoví „kamarádi do deště“, na které je spoleh, i když lednička téměř zeje prázdnotou.
Autorka článku: Katka Vávrová