Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 43.díl: Zbylé dýňové gnocchi zamrazte a ke špagetám uvařte rychlou boloňskou, radí Katka

Týdenní úsporná kuchařka 43.díl: Zbylé dýňové gnocchi zamrazte a ke špagetám uvařte rychlou boloňskou, radí Katka
ZDROJ: Nefree Mirandilla/Unsplash

Také v dnešním díle týdenní úsporné kuchařky bude hrát prim sezónní zelenina. Jenže vařit celý týden bez masa by mi rodina nejspíš neodpustila, proto mezi sedmi recepty najdete také rychlé špagety s boloňskou omáčkou z mletého. Je to klasika, které potěší snad každé malé dítě a co si budeme povídat, i nás, dospělé.

1. Těstoviny s omáčkou z květáku

Jídla z jednoho hrnce miluju, jednak není tolik špinavého nádobí a navíc nádobu s hotovým pokrmem položím doprostřed stolu, ať si každý nabere tolik, kolik sní.

  • Tuto květákovou omáčku si ale také umím představit samostatně, bez těstovin a podávat jí s jinou přílohou – dušenou rýží nebo pohankou. Případně pro masožravce přihodit i narychlo osmažené nudličky kuřecího.

2. Mrkvová polévka

Taky znáte tu situaci, kdy nandáte dětem polévku a ony dávají stranou všechnu zeleninu? Pak ji rozmixujte. Tato krémová mrkvová polévka je nasládlá, má krásnou oranžovou barvu a lehce asijskou chuť. Pro zjemnění do ní patří kokosové mléko, ale pokud se vám jeho cena zdá příliš, vynechejte ho, případně nahraďte smetanou na vaření.

  • Polévku vylepšete o krutony nebo opražená slunečnicová/dýňová semínka.

3. Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou

Ačkoliv mám ráda rychlá a jednoduchá jídla, občas se vyplatí trochu práce navíc. Jako v případě těchto dýňových gnocchi. Kalkulace je pro dvě osoby, ale já doporučuji suroviny znásobit a připravit si gnocchi více. Část použijete do receptu a zbytek si rozdělte do sáčků nebo mističek a dejte zamrazit.

  • Příště je podávejte jako přílohu k masu místo bramborových knedlíků nebo je vyzkoušejte ke koprovce (recept níže).
  • Chutné budou také se slaninou a cibulkou nebo na sladko – s mletým mákem a cukrem.
  • V receptu můžete nahradit kozí sýr kravským přírodním sýrem nebo méně slaným balkánským sýrem.

4. Koprovka s pošírovaným vejcem

Koprovka bez masa je jednoduchá alternativa té s hovězím. Pokud máte kopr (může být mražený i sterilovaný), vejce, smetanu a brambory, pak se do omáčky hned pusťte. V postupu najdete navíc velmi podrobný návod, jak hravě připravit pošírované vejce.

5. Zapékané bramborové palačinky s povidly a mákem

Zapečené palačinky jistě znáte, ale už jste ochutnali zapékané bramborové placky? Pokud ne, právě máte možnost si je připravit. Tento netradiční recept nám dovezla naše kolegyně Eva od své maminky z Hané. Suroviny jsou napočítané přibližně na 14 kousků, ale sami uvidíte, jestli příště neudělat těsta více.

6. Špagety po boloňsku

Zapomeňte na špagety s kečupem a uvařte k nim tuto senzační omáčku. Je hotová do půl hodiny a ovace vás rozhodně neminou. Z časových důvodů vynechejte vývar a podlévejte omáčku vodou z uvařených těstovin. Stejně tak pokud nemáte sušená rajčata, rajský protlak je dostačující.

  • Doporučuji nešetřit na olivách a bazalce. Tu přidejte ideálně sušenou, je více aromatická. Čerstvou si nechejte na ozdobu.
  • Pochopitelně nezapomeňte na strouhaný sýr, ale to nechám na vašem uvážení.

7. Ciabatta po italsku

I malý hlad je hlad a v takovém případě mnohdy postačí připravit si sendvič. Ciabatta s mozarellou, pestem a sušenou šunkou je osvědčená italská kombinace. Pochopitelně v bulce nesmí chybět zelený salát (v našem případě rukola, která vám možná zbyla z dýňových gnocchi) a rajčata.

  • V sezóně použijte klidně čerstvá, ale v zimě vyzkoušejte pečená. Podrobný návod, jak si pečená rajčata připravit doma, najdete v popisu receptu.

Autorka: Katka Vávrová

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova