
Také si nedovedete představit týdenní jídelníček bez masa? Proto jsem do dnešního dílu jako zástupce zvolila pečené vepřové kotlety s hruškami. Na své si přijdou i milovníci luštěnin, slaných koláčů i sladkých jídel. Uvařte si čočkovou polévku s rajčaty, makové šišky nebo se inspirujte dalšími jednoduchými recepty, které nezruinují váš rodinný rozpočet.
1. Hrachová kaše
Hrachovou kaši většina dětí příliš v oblibě nemá. Hustá luštěninová hmota příliš důvěry nevyvolává. Ale pokud chcete dát kaši zaslouženou šanci, vyzkoušejte moje triky.
- Doporučuji použít žlutý půlený hrách. Oproti zelenému má sladší chuť a jemnější konzistenci. Navíc je bez slupky, čímž odpadá zdlouhavé namáčení luštěniny a také nežádoucí nadýmání.
- Kaši podávejte s opečenou cibulkou, nakládanou okurkou, kvalitní uzeninou nebo vařeným vajíčkem.

2. Bramborový koláč se sýrem
Vyzkoušejte zapečené brambory tak trochu jinak. Tentokrát jako slaný koláč, a to úplně bez masa! Pochopitelně by mu slušela také slanina, šunka, tuňák z konzervy nebo třeba žampiony. Ale i jeho vegetariánská podoba je naprosto dokonalá.
- Bramborovému koláči se sýrem sluší nakrájená čerstvá zelenina nebo jakýkoli oblíbený zeleninový salát.

3. Čočkovo-rajská polévka s batátovými krutonky
Mezi podzimními večeřemi u nás jednoznačně vyhrává polévka. Jakákoliv, která zahřeje a společně s čerstvým pečivem i zasytí. Čočkovou dělám obzvlášť ráda, protože se k této luštěnině hodí snad jakákoli zelenina a koření. Ano, dokonce i rajčata.
- Krutony z batátů můžete vynechat a nahradit třeba těmi ze staršího pečiva.
- Místo parmazánu vyzkoušejte na zjemnění přidat lžičku zakysané smetany.

4. Pappardelle s pórkem, mákem a sušenou šunkou
Bláznivá kombinace hub, dýně, těstovin a máku si vás získá už po prvním soustu. Obzvláště, pokud si dáte práci a připravíte si pravé domácí pappardelle. Pochopitelně z časových důvodů lze použít i nudle kupované.
- Načatý sáček s mákem pečlivě uzavřete a schovejte třeba do následujícího receptu na šišky s mákem.

5. Luxusní makové šišky
Zbylý mák přidejte do bramborového těsta a vytvořte tyto fantastické makové šišky. Už sami o sobě chutnají výborně a proto je lze doplnit třeba jen rozpuštěným máslem a moučkovým cukrem. Nebo vyzkoušejte naši variaci s tvarohem, povidly a šlehačkou.
- Uvařené šišky můžete snadno zamrazit a pak ohřát kdykoli, když na ně dostanete chuť.

6. Vepřové kotlety s hruškami
Týdenní jídelníček si bez masa nedovedu představit, a proto alespoň jednou za čas nějakou masitou pochoutku připravím. Tentokrát jsem vsadila na kotlety zapečené s hruškami. Tymián a rozmarýn pokrm nádherně provoní, med příjemně osladí.
- Burbon můžete vynechat a místo něj přidejte stejné množství jablečné šťávy.
- Podávejte s vařenými nebo pečenými brambory.

7. Fazolovo-tuňákový hummus
Jak už jistě víte, hummus nemusí být nutně jen pomazánka z cizrny. Smíchejte konzervu fazolí, tuňáka, bílý jogurt, ochuťte tahini pastou, kořením a do hladka rozmixujte. Přidejte podzimní variaci pečené zeleniny – dýně, mrkev, červená řepa atd. Zakápněte olivovým olejem, posypte sezamem a vzniklou pomazánku nabírejte opečenou bagetou nebo jiným oblíbeným pečivem.

Recepty





