Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pizza, pasta, gelato, sýry... Proč milujeme italskou kuchyni

Pizza, pasta, gelato, sýry... Proč milujeme italskou kuchyni
sdílet:

Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. Pro svou jednoduchost a rychlost se stala oblíbnou po celém světě, české země nevyjímaje.  Stala se natolik známou a blízkou našim chutím, že už ji z našich kuchyní ani srdcí nemůže nic vystrnadit.

…protože je jednoduchá

„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.

A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí pohodu. A to všechno během pár minut!

  • Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup.
  • A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.

…protože si vybere každý

Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“

Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií. Rozprostírá se od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc je lemovaná mořem.

  • Po celé Itálii se skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů.
  • O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.

…protože je vždycky co objevovat

„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju italské sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová.

Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:

Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!"

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín