Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 horkých nápojů z celého světa

mátový čaj
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa, a bude to horké.

    Maroko: tuareg

    Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli.

    • Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka.
    • Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni.
    • Spolu s ní se k přípravě nápoje používá silný zelený čaj, nejčastěji gunpowder.
    • Hotový nápoj se podává v malých skleničkách. Pije se velmi horký a silně oslazený cukrem.
    • V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.

    Mexiko: atole

    Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům.

    • Při jeho přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový.
    • Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu.
    • Čokoládová varianta se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých. Sladké a výživné atole se často podává společně s balíčky tamales.

    Japonsko: ovocná šťáva s kuzu

    Kuzu je prášek z kořene plazivého vinného keře, který roste především v Japonsku a Číně, kde je už po tisíciletí známý svými léčivými účinky.

    • Horký nápoj z něj připravíte snadno. Zvlášť svaříte jablečnou šťávu s kořením, které máte rádi (například se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a zázvorem).
    • Pak přidáte kuzu, které jste předtím rozmíchali v trošce vody. Doporučené dávkování je přibližně 1 čajová lžička na 200 ml tekutiny hotového nápoje.
    • Přikápnete citronovou šťávu a máte sladkou zimní medicínu, která z těla vyhání chlad a posiluje imunitu. Šťávu s kuzu popíjejte horkou a po malých doušcích.

    Indie: masala chai

    Také horký čaj s mlékem a kořením vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky.

    • Masala chai patří k ceněným očistným a povzbuzujícím ajurvédským nápojům. Léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení. 
    • V každé části Indie ho vaří jinak. Základ tvoří černý čaj ochucený směsí koření, ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Nápoj doplňuje mléko a cukr.
    • K dalším ajurvédským specialitám patří kurkumové mléko. Prohřeje a zklidní organismus před spaním.

    Co ještě ochutnat?

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Jana Kopřivová

    Apetit magazín

    AD
    Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
    • Zajímavosti

    Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

    Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč