Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 kroky k dokonalému jarnímu úklidu ve spíži, lednici a mrazáku

3 kroky k dokonalému jarnímu úklidu ve spíži, lednici a mrazáku
sdílet:

Dny se stále prodlužují, slunce začíná příjemně hřát a jarní rozpuk přírody je za dveřmi. Nastává ideální čas pro jarní úklid domova, ve kterém nesmíme opomenout místa pro uchovávání potravin. Nahlédněte postupně do spíže, lednice a mrazáku s cílem spotřebovat potraviny, kterým končí trvanlivost a vytvořte tak prostor pro nové zásoby. Poradíme vám, jak na to.
 

1. Odložte nákup a experimentujte

Zkuste při příležitosti jarního úklidu svůj nákup odložit a vařit několik dnů ze zásob, které vám nabízí lednice, spíž nebo mrazákČeká vás efektivní vaření z domácích zásob, a hlavně skvělý pocit z jejich zužitkování.  

  • Ve spíži pravděpodobně najdete luštěninytěstovinyrýžizavařené či konzervované ovoce a zeleninu nebo třeba mouku na pečení. Vše se dá efektivně zužitkovat, potřebovat budete pouze čas.
  • Lednice před naplněním vám nejspíš nabídne dresinky, hořčice, omáčky, zavařeniny. Proto neváhejte a využijte první teplejší slunečné dny k zahájení grilovací sezóny.
  • Skvěle vám poslouží i zásoby masa v mrazáku. V dostatečném předstihu vyndejte také mražené pečivo, které se ke grilování bude určitě hodit. Pokud v mrazáku najdete i ovoce z loňské sklizně, připravte z něj lahodný dezert.
  • Efektivně zužitkujete třeba borůvky na borůvkový koláč, z jahod pak můžete připravit luxusní jahodové knedlíky. Najděte si pro jarní úklid ten správný čas a spotřebujte maximum surovin, kterým se blíží datum spotřeby.

2. Dopřejte spíži, lednici i mrazáku údržbu a péči

Když úklid, tak kompletní. Jakmile máte ve spíži, lednici a mrazáku prostor, zaměřte se na úklid. Pro vyčištění prostor určených ke skladování potravin doporučujeme používat prostředky na přírodní bázi.

  • Nejnáročnější úklid vás čeká zřejmě ve spíži, ale věřte, že jakmile dáte surovinám řád a vhodný prostor, mnohé vám to usnadní. Vybavte se dostatečným množstvím vhodných nádob, ve kterých potraviny uchovávejte. Budete je mít pak vždy a přehledně na očích.
  • Lednici a mrazáku dopřejte alespoň 2x do roka řádné odmražení. V lednici dbejte na pravidelné omývání prostor pro zeleninu, a to alespoň 1x týdně. Prospějete tím nejen uchovávané zelenině, odvděčí se vám i samotný spotřebič spolehlivým fungováním.  

3. Zkuste nové uspořádání

Usnadněte si hledání koření, mouky, různých typů luštěnin a dalších ingrediencí, bez kterých se ve spíži neobejdete. Vhodné nádoby najdete ve specializovaných e-shopech.

  • Pokud vám záleží na čistotě doma, tak čistá a systematicky uspořádaná spíž si zaslouží vaši péči stejně jako více viditelná místa ve vašem domově. Dopřejte si pro úklid spíže dostatek času a hurá do toho.
  • Nepřehledné potraviny opatřete štítkem a máte-li ve spíži málo místa, poohlédněte se po systému dóz s možností skládání na sebe a využijte každý volný centimetr místa. Věřte, že díky jarnímu úklidu potravinových prostor naberete nový dech a elán do přípravy oblíbených pokrmů, jenž vám navíc díky systematickému uspořádání zabere mnohem méně času a přinese tak o to více radosti.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín