Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít a zužitkovat rybíz?

rybíz
ZDROJ: pixabay.com/LUM3N
sdílet:

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na zimu, máme pro vás několik tipů na jejich zpracování.

Svou pikantní chutí rybíz úžasně ladí se sladkými moučníky. K létu neodmyslitelně patří klasika našich babiček kynutý rybízový koláč. Pokud dáváte přednost něčemu netradičnímu, vyzkoušejte skládaný dort s černým rybízem. Pestrobarevnými čerstvými bobulkami můžete ozdobit dort, cupcaky, zmrzlinové poháry, nebo snídaňové kaše a müsli.

 

Dejte rybíz k ledu

Rybíz je ideální ovoce k zamražení. Kuličky oberte ze stonku, opláchněte, nechte okapat a vložte do sáčků nebo krabiček. Připravené balíčky dejte zamrazit do mrazáku, odkud je během roku můžete dle potřeby odebírat.

Tip Abyste zajistili, že kuličky zůstanou i po zmražení sypké, rozložte je v jedné vrstvě na tác a dejte zamrazit. Poté rybíz přesypejte do sáčku a zabalené vraťte do mrazáku.

Vyrobit z něj můžete další mražené pochoutky (nejen pro děti):

  • Nanuky a dřeně. Omyté kuličky rozmixujte tyčovým mixérem, podle chuti doslaďte, nalijte do nanukových forem a dejte zamrazit. Nemáte-li formičky, vystačíte si s kelímky od jogurtu, které před vložením do mrazáku zakryjete potravinovou fólií, aby zmrzlina nevyschla.
  • Zmrzlina. Ani její příprava není nikterak složitá. Do poloviny odměrky o objemu 700 ml nasypejte kuličky černého rybízu a rozmixujte. Přidejte kelímek bílého jogurtu a dolijte 12% smetanou. Směs podle chuti oslaďte a jakmile bude vše promíchané, pomalu lijte do zmrzlinovače. Za 10 až 15 minut můžete plnit kornoutky ovocnými kopečky.
  • Kostky do letních drinků. Vylisovaná rybízová šťáva zamražená v tvořítkách na led se stane příjemným zpestřením osvěžujících nápojů. Přidat je můžete do ledového čaje, sangrie i čisté vody.

S rybízem do spíže

Dalším způsobem uskladnění rybízu je jeho konzervace. Protože bobule obsahují velké množství pektinu a kyseliny citronové, jsou ideální k zavařování. Většinou není potřeba přidávat další želírovací přípravky. Zde nabízíme tipy, kterými si můžete svou spižírnu na následující měsíce zásobit.

  • Džem. Pokud chcete zmírnit kyselost finálního výrobku, nakombinujte rybíz s jiným ovocem, například s jahodami nebo meruňkami. Uvidíte, že sladkokyselý domácí džem oceníte při mazání vánočního lineckého cukroví, piškotových rolád, nebo přípravě mřížkového koláče. Rybízový džem se také skvěle hodí k masu. Buď jako tzv. falešné brusinky nebo přísada do omáčky. Pokud jste milovníci zajímavých chuťových kombinací, vyzkoušejte krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou.
  • Rybíz ve vlastní šťávě – opláchnutý rybíz zbavte stopek, nasypte do sklenic a setřeste. Posypte lžící cukru, skleničky zavíčkujte a sterilujte 25 minut při 85 °C. Taková zavařenina skvěle poslouží v zimě, když dostanete chuť na rybízový koláč, ale zahrádka už bude zasypaná sněhem.

Na zdraví!

Z rybízu můžete vyrobit domácí likér nebo sirup, kterému se ten kupovaný jen stěží vyrovná.

Jak na na přípravu likéru?

  • Do velké sklenice nasypejte 1 kilogram rybízu a důkladně ho rozmačkejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přilijte 1 litr kvalitního alkoholu (vodku, slivovici, gin) a v uzavřené sklenici nechte na světlém teplém místě dva měsíce macerovat. Směs denně protřepávejte.
  • Po dvou měsících rybízový macerát přeceďte přes plátno a vzniklou šťávu promíchejte se svařenou vodou s cukrem (na jeden litr vody dejte 1 kilo třtinového cukru).
  • Likér naplňte do lahví a uchovejte v temnu a chladu.

Nezapomeňte, že červené, černé i bílé bobulky jsou známé také jako zdroje: 

  • vitamínu C
  • minerálních látek, např. hořčíku, draslíku, železa
  • pektinu a kyselin - hlavně kyseliny citronové. 
  • Černý rybíz navíc obsahuje zdraví prospěšný rutin.

Související články

Autor: Katka Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč