Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ryba, jejíž maso vás může otrávit: Proč se jí fugu a jak se připravuje?

Může vás zabít, ale pochutnáte si na ní
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Říká se jí fugu a patří do čeledi čtverzubců. Ve světě je známá jako puffer fish, nejjedovatější ryba, která se dokáže nafouknout tak, až vypadá, že praskne. Přesto si jí lidé rádi zejména v japonských restauracích objednávají jako delikatesu.

Jen jeden druh je tou pravou delikatesou

Japonci obecně snědí deset tun ryb každý rok, ale v sezóně vás fugu může vyjít až na 265 dolarů za jeden kilogram. Jak je možné, že je tak drahá?

  • Na světě existuje více než 120 druhů ryby fugu. Z toho je 22 druhů vládou povoleno konzumovat v restauracích.
  • Ale jen jeden druh je extrémně drahý a jedovatější než všechny ostatní fugu. Říká se mu torafugu (čtverzubec rudoploutvý) nebo také Tiger Puffer Fish. Na torafugu narazíte jen v těch nejdražších a nejluxusnějších restauracích.
  • Ryba se servíruje jako sashimi – nakrájená na velmi tenoučké, skoro až průhledné plátky, ale také smažená a někdy se přidává i do horkého saké zvaného hirazake.

Tajné nabídky

Na japonském trhu Haedomari je ryba torafugu prodávána pouze v aukcích. Dražebník má ruku navlečenou v černém pytli, do nějž účastníci aukce strkají ruce a různými signály (tisknutím) mu dávají vědět o výši svých příhozů. Vše probíhá v největším utajení.

Ryba, která vás může zabít

V roce 2018 jeden z japonských supermarketů omylem prodal pět balení ryb fugu, které stále obsahovaly velmi jedovatá játra. Město muselo okamžitě vyhlásit poplach a obyvatele varovat. Játra i další vnitřnosti musí být vždy pečlivě odstraněny.

  • Takzvaný tetrodotoxin, který fugu ryby obsahují, je vysoce toxický.
  • Každý rok se také touto rybou otráví okolo dvaceti lidí.

Licence je nutností

Abyste takovou rybu dokázali připravit a naservírovat ji, chce to spoustu zkušeností, dovedností a léta praxe. Při kuchání musí být kuchař velmi opatrný a zběhlý. Srdce, žábry, žlučník, ledviny, játra, vaječníky, oči, to vše je jedovaté.

  • Nejtěžší je ale poznat rozdíl mezi vaječníky od fugu-samičky a samčími varlaty. Vaječníky jsou extrémně jedovaté, zatímco varlata jsou učiněnou delikatesou.

Japonská vláda přísně kontroluje, kdo fugu v restauracích připravuje. Šéfkuchaři navíc potřebují před tím, než je jim umožněno s fugu pracovat, složit náročnou zkoušku, při které musí prokázat, že umí rozpoznávat všechny druhy, umět je vykuchat a to v omezeném čase. Poté dostanou licenci.

Co určuje její cenu?

To vše zvyšuje cenu fugu. Aukce je prvním důvodem, získání licence druhým a třetím je samotná příprava ryby. Každá ryba musí být usmrcena těsně před jejím vykucháním a přípravou. Čtvrtým důvodem ke zvyšování ceny je nadměrný rybolov, který zapříčinil, že je z puffer fish téměř ohrožený druh.

  • Proto také v roce 2005 vydala japonská vláda nařízení, v němž omezuje rybolov, nejenom co se týče množství, ale také sezóny pro výlov ryb.
  • Místní restauratéři se proto zaměřili na jiné druhy puffer fish, levnější a snadno dostupnější, ale ty prý nejsou tak chutné jako torafugu.

A jak fugu chutná? Tenoučké průhledné plátky jsou lehce žvýkací, ale mají neskutečně jemnou chuť, které propadne naprostou každý. Údajně i ten, kdo jinak ryby příliš nemusí.

Zdroj info: Food Insider

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín