0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nejlepších receptů na krambl: Snadný dezert připravíte během chvilky

Krambl
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krambl, v originále crumble, je pravděpodobně ten nejjednodušší pečený dezert pod sluncem. Šťavnaté ovoce schované pod křupavou drobenkou vonící máslem zvládnete připravit během chvilky. To oceníte, když vás přepadne náhlá chuť na něco dobrého nebo se ohlásí nečekaná návštěva. Navíc potřebné suroviny máte pravděpodobně doma vždy a za všech okolností.

Tenhle britský dezert z ovoce ukrytého pod vrstvou křupavé dozlatova vypečené drobenky vznikl jako úsporná varianta za dob II. světové války, kdy nebylo surovin nazbyt. Je ovšem tak lahodný a snadný, že jeho obliba zůstala dodnes. 

Co na krambl budete potřebovat?

Ve své podstatě postačí jen ovoce, cukr, máslo a mouka. My doporučujeme do drobenky přidat ještě špetku soli, protože podzvihne všechny ostatní chutě. Ovoce je dost široký pojem, říkáte si asi. Ovšem krambl se dá opravdu připravit téměř z každého ovoce a to navíc čestvého, mraženého nebo dokonce sušeného.

  • Osvědčené je drobné ovoce jako rybíz, brusinky, jahody, maliny, ostružiny a borůvky, avšak skvělý crumble připravíte i z broskví, jablek, švestek, hrušek nebo manga.
  • Pokud patříte mezi milovníky pikantní rebarbory, krambl patří mezi nejlepší způsoby, jak ji využít. Kombinace její nakyslé chuti a sladkosti drobenky je naprosto návyková.
  • Druhy ovoce však můžete libovolně kombinovat podle sezony, zásob v mrazáku nebo své chuti. Do šťavnatějšího ovoce doporučujeme vmíchat trochu kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku, který příjemně zahustí šťávu, kterou ovoce během pečení pustí.
  • I drobenku můžete obměnit přidáním voňavého koření, ořechů, strouhanky, ovesných vloček či nadrcených sušenek
  • Upečený krambl doplňte zakysanou smatanou, řeckým jogurtem nebo oblíbenou zmrzlinou. Do dezertu vnesou element krémovosti a skvěle tak doplní ostatní textury.

Brusinkový krambl

Brusinkový krambl, Apetit
Foto: Alena Hrbková, Apetit

Brusinky jsou pro krambl doslova jako stvořené. Jejich kyselá chuť dokonale doplňuje sladkost drobenky z jemně karamelového třtinového cukru. Pomyslnou třešinkou na dortu je pomerančová kůra, která dezert úžasně provoní. Díky malým zapékacím mističkám navíc každý dostane svou porci brusinkového kramblu. Nenápadný luxus, který každé návštěvě dodá pocit výjimečnosti.

2. Švestkovo-hruškový krambl

Švestkovo-hruškový krambl, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Takhle si představujeme perfektní podzimní dezert. Švestkovo-hruškový krambl bezchybně kombinuje navinulé švestky, slaďoučké hrušky, marcipán a drobenku vylepšenou mandlovými sušenkami amaretti a mandlemi, které jí dodají zcela nečekaný rozměr. Přidejte lžíci zakysané smetany a přeneste se do sladkého nebe…

3. Krambl s jahodami a nektarinkami

Krambl s jahodami a nektarinkami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Krambl s jahodami a nektarinkami – to je letní pohádka. Sladká vůně linoucí se z trouby je tak opojná, že budete mlsouny odhánět. A jen stěží jim zabráníte, aby si o čerstvě dopečenou dobrotu popálili jazyk. Není se čemu divit, spojení jahod a nektarinek s marcipánovou drobenkou je vskutku neodolatelné. 

4. Krambl amaretto s hruškami

Krambl amaretto s hruškami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Chcete-li si dopřát dechberoucí zážitek, vsaďte na krambl amaretto s hruškami. Jak název napovídá, pro extra požitek jsme k ovoci přidali ještě mandlový likér amaretto, který ho neuvěřitelně provoní.

Drobenka je navíc vyladěná k dokonalosti – kromě obligátních surovin, tedy mouky, másla a cukru, obsahuje pro extra chuť a křupavost ještě nadrcené mandlové sušenky amaretti, lískové oříšky a ovesné vločky. Na jazyku vám tak odstartuje doslova ohňostroj chutí.

5. Hruškový krambl s čokoládou a perníkem

Hruškový krambl s čokoládou a perníkem, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Pětici našich top receptů na krambl uzavírá dezert, které potěší všechny čokoholiky – hruškový krambl s čokoládou a perníkem. Milujete-li čokoládu, rozhodně se nebojte ji přidat ani do kramblu. Výsledkem budete nadšeni!

K hruškám se podle našeho názoru čokoládová drobenka hodí nejvíce. A nastrouhaný perník dodá kramblu punc Vánoc, které si tak můžete připomenout kdykoli během roku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Mug Cake: Zázračně rychlý a zdravý dezert plný energie
  • Tipy a triky

Mug Cake: Zázračně rychlý a zdravý dezert plný energie

Přepadla vás chuť na sladké a chcete si dopřát zároveň něco zdravého? Vyzkoušejte Mug Cake. Jeho příprava vám zabere jen pár minut a díky vysokému obsahu bílkovin a dalších živin poslouží také jako vydatná snídaně nebo svačina před sportem....
Objevte spolu s námi britské dezerty
  • Tipy a triky

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě...
Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit