5 nejlepších receptů na krambl – jednoduchý dezert, který zvládnete připravit během pár chvil

sdílet:
Krambl, v originále Crumble, je pravděpodobně ten nejjednodušší pečený dezert pod sluncem. Šťavnaté ovoce schované pod křupavou drobenkou vonící máslem zvládnete připravit během pár chvil, což oceníte, když vás přepadne náhlá chuť na něco dobrého nebo se ohlásí nečekaná návštěva. Navíc potřebné suroviny máte pravděpodobně doma vždy a za všech okolností. Nezní to jako sen?

Tenhle britský dezert sestávající z ovoce ukrytého pod vrstvou křupavé dozlatova vypečené drobenky vznikl jako úsporná varianta za dob II. světové války, kdy nebylo surovin nazbyt, ale díky své lahodnosti a snadné přípravě si svou oblibu udržel až do současnosti.

Co na krambl budete potřebovat?

Ve své podstatě vám postačí ovoce, cukr, máslo a mouka. My doporučujeme do drobenky přidat ještě pověstnou špetku soli, protože ta je opravdu nad zlato a podzvihne všechny ostatní chutě na novou úroveň. Ovoce je dost široký pojem, říkáte si asi. Ovšem krambl se dá opravdu připravit téměř z každého ovoce a to navíc čestvého, mraženého nebo dokonce sušeného. Osvědčené je drobné ovoce jako rybíz, brusinky, jahody, maliny, ostružiny a borůvky, avšak skvělý crumble připravíte i z broskví, jablek, švestek, hrušek nebo manga. A pokud patříte mezi milovníky pikantní rebarbory, krambl patří mezi nejlepší způsoby, jak ji využít. Kombinace její nakyslé chuti a sladkosti drobenky je naprosto návyková. Druhy ovoce však můžete libovolně kombinovat podle sezony, zásob v mrazáku nebo své chuti. Do šťavnatějšího ovoce doporučujeme vmíchat trochu kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku, který příjemně zahustí šťávu, kterou ovoce během pečení pustí.

I drobenku můžete obměnit přidáním voňavého koření, ořechů, ovesných vloček či nadrcených sušenek. Jak na dokonalou drobenku a čím ji případně ještě vylepšit se dočtete ve článku níže. 

Jak na dokonalou drobenku?

Více

Upečený krambl doplňte zakysanou smatanou, řeckým jogurtem nebo oblíbenou zmrzlinou. Do dezertu vnesou element krémovosti a skvěle tak doplní ostatní textury.

A teď už si pojďme představit 5 našich nejoblíbenějších receptů:

1) Brusinkový krambl

Brusinkový krambl, Apetit
Foto: Alena Hrbková, Apetit

Brusinky jsou pro krambl doslova jako stvořené. Jejich kyselá chuť dokonale doplňuje sladkost drobenky z jemně karamelového třtinového cukru. Pomyslnou třešinkou na dortu je pomerančová kůra, která dezert úžasně provoní. Díky malým zapékacím mističkám navíc každý dostane svou porci brusinkového kramblu. Nenápadný luxus, který každé návštěvě dodá pocit výjimečnosti.

2) Švestkovo-hruškový krambl

Švestkovo-hruškový krambl, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Takhle si představujeme perfektní podzimní dezert. Švestkovo-hruškový krambl bezchybně kombinuje navinulé švestky, slaďoučké hrušky, marcipán a drobenku vylepšenou mandlovými sušenkami amaretti a mandlemi, které jí dodají zcela nečekaný rozměr. Přidejte lžíci zakysané smetany a přeneste se do sladkého nebe…

3) Krambl s jahodami a nektarinkami

Krambl s jahodami a nektarinkami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Krambl s jahodami a nektarinkami – to je doslova letní pohádka. Sladká vůně linoucí se z trouby je tak opojná, že budete mlsouny odhánět doslova násilím. A jen stěží jim zabráníte, aby si o čerstvě dopečenou dobrotu popálili jazyk. Není se čemu divit, spojení jahod a nektarinek s marcipánovou drobenkou je vskutku neodolatelné. 

4) Krambl amaretto s hruškami

Krambl amaretto s hruškami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Chcete-li si dopřát vskutku dechberoucí zážitek, vsaďte na krambl amaretto s hruškami. Jak název napovídá, pro extra požitek jsme k ovoci přidali ještě mandlový likér amaretto, který ho neuvěřitelně provoní. Drobenka je navíc vyladěná k naprosté dokonalosti – kromě obligátních surovin, tedy mouky, másla a cukru, obsahuje pro extra chuť a křupavost ještě nadrcené mandlové sušenky amaretti, lískové oříšky a ovesné vločky. Na jazyku vám tak odstartuje doslova ohňostroj chutí.

5) Hruškový krambl s čokoládou a perníkem

Hruškový krambl s čokoládou a perníkem, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Pětici našich top receptů na krambl uzavírá dezert, které potěší všechny čokoholiky – hruškový krambl s čokoládou a perníkem. Milujete-li čokoládu, rozhodně se nebojte ji přidat ani do kramblu. Výsledkem budete nadšeni! K hruškám se podle našeho názoru čokoládová drobenka hodí nejvíce. A nastrouhaný perník dodá kramblu dotek Vánoc, který si ovšem můžete dopřát kdykoli během roku, pokaždé když budete potřebovat trochu pohladit po duši. 

Obchod Apetit