0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nejlepších receptů na krambl: Snadný dezert připravíte během chvilky

Krambl
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krambl, v originále crumble, je pravděpodobně ten nejjednodušší pečený dezert pod sluncem. Šťavnaté ovoce schované pod křupavou drobenkou vonící máslem zvládnete připravit během chvilky. To oceníte, když vás přepadne náhlá chuť na něco dobrého nebo se ohlásí nečekaná návštěva. Navíc potřebné suroviny máte pravděpodobně doma vždy a za všech okolností.

Tenhle britský dezert z ovoce ukrytého pod vrstvou křupavé dozlatova vypečené drobenky vznikl jako úsporná varianta za dob II. světové války, kdy nebylo surovin nazbyt. Je ovšem tak lahodný a snadný, že jeho obliba zůstala dodnes. 

Co na krambl budete potřebovat?

Ve své podstatě postačí jen ovoce, cukr, máslo a mouka. My doporučujeme do drobenky přidat ještě špetku soli, protože podzvihne všechny ostatní chutě. Ovoce je dost široký pojem, říkáte si asi. Ovšem krambl se dá opravdu připravit téměř z každého ovoce a to navíc čestvého, mraženého nebo dokonce sušeného.

  • Osvědčené je drobné ovoce jako rybíz, brusinky, jahody, maliny, ostružiny a borůvky, avšak skvělý crumble připravíte i z broskví, jablek, švestek, hrušek nebo manga.
  • Pokud patříte mezi milovníky pikantní rebarbory, krambl patří mezi nejlepší způsoby, jak ji využít. Kombinace její nakyslé chuti a sladkosti drobenky je naprosto návyková.
  • Druhy ovoce však můžete libovolně kombinovat podle sezony, zásob v mrazáku nebo své chuti. Do šťavnatějšího ovoce doporučujeme vmíchat trochu kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku, který příjemně zahustí šťávu, kterou ovoce během pečení pustí.
  • I drobenku můžete obměnit přidáním voňavého koření, ořechů, strouhanky, ovesných vloček či nadrcených sušenek
  • Upečený krambl doplňte zakysanou smatanou, řeckým jogurtem nebo oblíbenou zmrzlinou. Do dezertu vnesou element krémovosti a skvěle tak doplní ostatní textury.

Brusinkový krambl

Brusinkový krambl, Apetit
Foto: Alena Hrbková, Apetit

Brusinky jsou pro krambl doslova jako stvořené. Jejich kyselá chuť dokonale doplňuje sladkost drobenky z jemně karamelového třtinového cukru. Pomyslnou třešinkou na dortu je pomerančová kůra, která dezert úžasně provoní. Díky malým zapékacím mističkám navíc každý dostane svou porci brusinkového kramblu. Nenápadný luxus, který každé návštěvě dodá pocit výjimečnosti.

2. Švestkovo-hruškový krambl

Švestkovo-hruškový krambl, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Takhle si představujeme perfektní podzimní dezert. Švestkovo-hruškový krambl bezchybně kombinuje navinulé švestky, slaďoučké hrušky, marcipán a drobenku vylepšenou mandlovými sušenkami amaretti a mandlemi, které jí dodají zcela nečekaný rozměr. Přidejte lžíci zakysané smetany a přeneste se do sladkého nebe…

3. Krambl s jahodami a nektarinkami

Krambl s jahodami a nektarinkami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Krambl s jahodami a nektarinkami – to je letní pohádka. Sladká vůně linoucí se z trouby je tak opojná, že budete mlsouny odhánět. A jen stěží jim zabráníte, aby si o čerstvě dopečenou dobrotu popálili jazyk. Není se čemu divit, spojení jahod a nektarinek s marcipánovou drobenkou je vskutku neodolatelné. 

4. Krambl amaretto s hruškami

Krambl amaretto s hruškami, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Chcete-li si dopřát dechberoucí zážitek, vsaďte na krambl amaretto s hruškami. Jak název napovídá, pro extra požitek jsme k ovoci přidali ještě mandlový likér amaretto, který ho neuvěřitelně provoní.

Drobenka je navíc vyladěná k dokonalosti – kromě obligátních surovin, tedy mouky, másla a cukru, obsahuje pro extra chuť a křupavost ještě nadrcené mandlové sušenky amaretti, lískové oříšky a ovesné vločky. Na jazyku vám tak odstartuje doslova ohňostroj chutí.

5. Hruškový krambl s čokoládou a perníkem

Hruškový krambl s čokoládou a perníkem, Apetit
Foto: Marek Kučera, Apetit

Pětici našich top receptů na krambl uzavírá dezert, které potěší všechny čokoholiky – hruškový krambl s čokoládou a perníkem. Milujete-li čokoládu, rozhodně se nebojte ji přidat ani do kramblu. Výsledkem budete nadšeni!

K hruškám se podle našeho názoru čokoládová drobenka hodí nejvíce. A nastrouhaný perník dodá kramblu punc Vánoc, které si tak můžete připomenout kdykoli během roku.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč