0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství obloženého chlebíčku a jednohubky, které mají ‚to něco‘ navíc

Jednohubky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nevíte, čím letos pohostit přátele na silvestra? Ochutnejte ty nejlepší chlebíčky a jednohubky! Máme pro vás tipy na chutné a originální občerstvení pro celou rodinu. Dozvíte se, jak vylepšit obložené chlebíčky a jak si vyhrát s pomazánkami.

Tajemství obloženého chlebíčku

Plátek dobrého pečiva a na něm dvě nebo tři dokonale chuťově propojené vrstvy. Poradíme vám, jak si připravit ty nejlepší chlebíčky.

Hlavní složka

Tohle je chlebíčková klasika – majonézový salát jako podklad plus plátek šunky či jiné uzeniny. Milovníci mořských plodů však spíš ocení chlebíčky s uzeným lososem či krevetami. Zkrátka by neměli přijít ani vegetariáni – použijte vejce natvrdo, sýry a zeleninu.

Klasické saláty, které jsou na chlebíčcích nejoblíbnější:

Podklad

Plátek pečiva můžete potřít tenkou vrstvou másla (může být i všelijak ochucené), nebo čerstvým smetanovým sýrem (může být také ochucený), majonézou (může být ochucená), hořčicí apod.

  • Pod klasické chlebíčky s uzeninou patří bramborový nebo vlašský salát. Větší vrstva pomazánky může někdy zastoupit dokonce i hlavní složku chlebíčku.

Speciality

Někdy návod nestačí a božský chlebíček z opečené ciabatty, silně pomazaný ricottou, posypaný chilli a citronovou kůrou a pokapaný medem se do žádné škatulky nevejde.

Navrch 

Nahoru patří kousek něčeho s výraznou chutí a zajímavým vzhledem. Od kousků sýra, plátků vajíček přes kyselé okurky a různé rybičky, zeleninu, ovoce až po ořechy. Fantazii se meze nekladou!

Pečivo

Klasický chlebíček je z veky, ale k mání jsou růz- né druhy chleba – bageta, ciabatta, tmavý chléb apod. Hlavně musí být pevný a čerstvý!

TIPY NA OBLOŽENÍ

Klasikou se šunkou a salátem nic nezkazíte, ale zkuste hostům nabídnout i chlebíčky s novými nápady, které reflektují aktuální gastronomické trendy: zdraví, netradiční propojení chutí a použití čerstvých surovin:

  • VE STYLU TEX-MEX: kolečka červené cibule + natenko nakrájené dlouhé plátky okurky + guacamole
  • S HOUBAMI: na másle orestované (nebo nakládané) lišky + lehce podušené listy baby špenátu + ricotta
  • SKANDINÁVSKÝ: kousky nakládaných sleďů, kopr a limeta + plátky grilovaných paprik pokapaných olivovým olejem + tenká vrstva másla
  • S ŘEPOU A OŘECHY: vlašské ořechy + plátky pečené červené řepy + čerstvý kozí sýr
  • S NIVOU A HRUŠKAMI: růžový pepř + tenké plátky hrušek + máslo utřené s nivou

Jednohubky, které mají něco navíc

Hlavní trik spočívá v tom, jak správně vybrat lahodné a kvalitní suroviny, které si všechny náležitě vychutnáte v jednom jediném soustu.

Napichovátko

Musí v rohlíku dobře držet. Máme zkušenost, že líp fungují stará plochá párátka než novější napichovátka s kruhovým profilem. Skvělá jsou bambusová placatá s rozšířenou částí na uchopení (jsou ale dražší).

  • Na trhu jsou i barevná plastová nebo elegantní kovová pro opakované použití – musíte však pohlídat, aby je hosté nevyhazovali.

Hlavní složka

Té je na jednohubce nejvíce, je hlavním lákadlem a nositelem chuti. Pokud je to pomazánka, zastoupí i podklad. Jinak si vyhrajte s uzeninami, studenými masy, nakládanými a uzenými rybami, sýry...

  • Hlavní složkou ale může být i zajímavě upravená zelenina, třeba grilovaná paprika.

Navrch

Nahoru patří něco efektního – vzhledově i chuťově. Na česnekovou pomazánku vlašský ořech, na kari kuře kousek ananasu nebo jiného barevného ovoce, na krabí pomazánku kreveta i s ocáskem... Dejte prostor fantazii!

Podklad 

Tence pomázněte máslem a potom čerstvým smetanovým sýrem, majonézou, hořčicí apod., na něž ještě přijde hlavní složka. Anebo silně potřete pomazánkou, která je hlavní složkou sama o sobě.

Pečivo

Na klasickou českou jednohubku je nejlepší kolečko rohlíku. Kde sehnat měkký, ale zároveň přirozeně hutný, aby v něm drželo párátko? Zkoušejte a ochutnávejte. Pro zpevnění ho můžete opéct. Lze i vykrájet kolečka z plátků pevného chleba.

TIPY NA OBLOŽENÍ

Největším nepřítelem předem připravených jednohubek je vlhkost – předejdete jí, když potřete bez ohledu na další obkládání plátek pečiva tenoučkou vrstvou másla – tuk v něm zabrání promáčení pečiva. 

  • PODKLAD: máslo (i ochucené); čerstvý sýr (i ochucený); majonéza (i ochucená); hořčice; pomazánka; pesto, hummus apod.
  • HLAVNÍ SLOŽKA: uzeniny (šunka, klobása...); pečené, grilované i vařené maso; pečené, uzené i naložené ryby a plody moře; zelenina nebo ovoce; sýr 
  • NAVRCH: zelenina (i nakládaná); ovoce (i nakládané či sušené); ořechy a semínka; chilli papričky; olivy a kapary; bylinky; sýr a vejce

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit