Kupované není vždy nejlepší
V supermarketech nalezneme kysané zelí ve sklenicích a sáčcích. Na co bychom si však měli dát pozor, je sterilizace, která veškeré živé mikroorganismy zabije. Můžeme si tak pořídit kysané zelí, jenž pro naše tělo není ničím zvláštním přínosné. Čtěte pozorně etiketu, chemické konzervanty i sterilizace by vás měla od koupě odradit. Nejlépe uděláte, když si zelí připravíte sami doma, ovlivníte výslednou chuť, budete mít jistotu, že konzumujete opravdu kysané zelí. Nemusíte se bát dlouhého čekání na výsledek, prokvašení proběhne během pěti dnů.
Proč tedy kysané zelí jíst?
Pojďme si shrnout základní vlastnosti, které pozitivně ovlivňují lidský organismus.
Dodá potřebný vitamin C
O potřebě vitaminu C a jeho získávání ze stravy jsme již psali. Díky fermentaci se zvyšuje dostupnost biologických živin v zelí. Získáte tak vedle vitaminu C i vitaminy E a K.
Zlepší zažívání
Pokud vás trápí zácpa, nadýmání, kožní problémy, únava či bolesti zad, je možné že vaše střeva nejsou ve správné kondici. Ve chvílích, kdy tělo není schopné absorbovat živiny přímo z potravin, se mohou vyskytnout tyto zdravotní problémy. Posílit své zdraví a získat zpět rovnováhu ve svém trávicím systému můžete právě konzumací kysaného zelí, které vás pročistí a dodá potřebná probiotika.
Podporuje funkci mozku
Již zmíněná probiotika jsou v zelí obsažena ve větší míře než například v jogurtech. Správná funkce střev ovlivňuje i funkci mozku, ze střev jsou totiž posílány signály přímo do řídící věže našeho nervového systému.
Podpoří zdraví střev při užívání antibiotik
Fermentovaná zelenina příznivě ovlivní obnovu dobrých bakterií ve střevech, které jsou po užívání antibiotik vyhubeny. Není náhodou že v lékárně k antibiotikům dostanete také probiotika. Kysané zelí je jich plné, proto by na vašem jídelníčku nemělo chybět.
Zlepšuje imunitní systém
Imunitní systém se ze 70 % nachází v našich střevech. Kysané zelí napomáhá k vyvážené mikroflóře, rýma, nachlazení, ani žádný jiný virus tak nebudou mít šanci, pokud si jej budete dopřávat především teď, v chřipkové sezoně.
Podporuje zdraví kůže i očí
Vitamin A, v zelí taktéž zastoupený, působí jako antioxidant vylučující volné radikály z těla. Snižuje tak riziko vzniku šedého zákalu a napomáhá uchování zdravých očí. Také zpomaluje vznikání vrásek, odstraňuje z kůže skvrny, udržuje ji pevnější, mladší a zdravější.
Preventivně chrání proti rakovině
Brukvovité rostliny ( tedy košťálová zelenina) jsou známé pro svou schopnost boje s rakovinou. Může za to vysoká obsah antioxidantů a vlákniny. Zelí navíc obsahuje fotochemikálie, které dokáží ochránit tělo před rakovinnými buňkami, a zdvojnásobují počet enzymů, jenž pomáhají v boji proti volným radikálům.
Snižuje záněty
Vedle vitaminů a minerálů v zelí obsahuje také organické sloučeniny chovající se jako protizánětlivá činidla. Jsou vlastně rostlinnými antioxidanty, které napomáhají snižovat bolesti, problémy se svaly, klouby i s jinými zanícenými místy na těle.
Zlepšuje náladu a odbourává stres
Správnou činností zažívání mozek produkuje serotonin a dopamin, jenž ovlivňují naši náladu. Probiotika tak výrazně dopomáhají tvorbě tzv. šťastných hormonů a pomáhají nám odolat stresu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí tak můžete ovlivnit i zdravý a kvalitní spánek.
Tipy, jak zelí zakomponovat do svého jídelníčku, najdete v receptech pod článkem.