Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Alsaské zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 12
Do 20 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2217 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 80 g
Tuky 132 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuto pokrmu se podle kysaného zelí také říká choucroute (čti šukrut, název je od německého sauerkraut) a každá hospodyně má svůj recept. Zapíjejte pivem!

Suroviny

nahrubo
zelí kysané 1,5 kg
scezený
bouquet garni
3 bobkové listy, 2 hřebíčky, 2 lžičky jalovce, 1 lžička celého pepře
suché
kotleta
malé, bavorské
papriková, na kusy
k podávání
hořčice dijonská
k podávání

Postup

1

Bůček nakrájejte na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova, na závěr přidejte cibuli a míchejte asi 3 minuty, až zesklovatí. Vmíchejte zelí, bouquet garni a víno. Přiveďte k varu a dvě třetiny rozložte do pekáčku. Poklaďte kotletami a klobáskami a na to rozložte zbytek zelí. Přiklopte a pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
 

2

Potom odklopte, vytahejte klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečte dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.

NĚCO NAVÍC
V některých variantách se přidává uzené koleno nebo žebra a také různé druhy párků. Toto tradiční zimní jídlo z hornatého kraje se proměňuje právě podle toho, jaké uzeniny do něj použijete. Někomu bude chutnat ostrá papriková klobása, jiný zase ocení jemnější šunkovou nebo ostravskou. Vždy však nakupujte u osvědčeného řezníka.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...