Tomuto pokrmu se podle kysaného zelí také říká choucroute (čti šukrut, název je od německého sauerkraut) a každá hospodyně má svůj recept. Zapíjejte pivem!
Suroviny
Postup
Bůček nakrájejte na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova, na závěr přidejte cibuli a míchejte asi 3 minuty, až zesklovatí. Vmíchejte zelí, bouquet garni a víno. Přiveďte k varu a dvě třetiny rozložte do pekáčku. Poklaďte kotletami a klobáskami a na to rozložte zbytek zelí. Přiklopte a pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.
Potom odklopte, vytahejte klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečte dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.
NĚCO NAVÍC
V některých variantách se přidává uzené koleno nebo žebra a také různé druhy párků. Toto tradiční zimní jídlo z hornatého kraje se proměňuje právě podle toho, jaké uzeniny do něj použijete. Někomu bude chutnat ostrá papriková klobása, jiný zase ocení jemnější šunkovou nebo ostravskou. Vždy však nakupujte u osvědčeného řezníka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů)