Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč je dobré jíst kysané zelí a jak ho využít při vaření

Proč je dobré jíst kysané zelí a jak ho využít při vaření
sdílet:

Bakterie mléčného kvašení dodávají zelí chuť i zdraví prospěšné látky.  Kysané zelí je skvělým zdrojem vitaminu C, probiotik, vlákniny a minerálů. Navíc z něj uvaříte spoustu skvělých jídel.

Kupované není vždy nejlepší

V supermarketech nalezneme kysané zelí ve sklenicích a sáčcích. Na co bychom si však měli dát pozor, je sterilizace, která veškeré živé mikroorganismy zabije. Můžeme si tak pořídit kysané zelí, jenž pro naše tělo není ničím zvláštním přínosné.

  • Čtěte pozorně etiketu, chemické konzervanty i sterilizace (sterilace neboli ošetření za vysoké teploty) by vás měla od koupě odradit.

Nejlépe uděláte, když si zelí připravíte sami doma, ovlivníte výslednou chuť, budete mít jistotu, že konzumujete opravdu jenom kysané zelí. Nemusíte se bát dlouhého čekání na výsledek, prokvašení proběhne během pěti dnů.

Proč tedy kysané zelí jíst?

Pojďme si shrnout základní vlastnosti, které pozitivně ovlivňují lidský organismus.

1. Blahodárný vitamin C

Čerstvé zelí přirozeně obsahuje vysoký obsah vitamínu C, ten se kvašením neztratí. Zničí se ovšem vysokými teplotami, varem a časem.

2. Lepší zažívání

Posílit své zdraví a podpořit imunitu tím, že dodáte trávicím systému potřebné bakterie (probiotika). Ty se právě nacházejí v kysaném zelí.

3. Podporuje funkci mozku

Již zmíněná probiotika jsou v zelí obsažena ve větší míře než například v jogurtech. Správná funkce střev ovlivňuje i funkci mozku, ze střev jsou totiž posílány signály přímo do řídící věže našeho nervového systému.

4. Podpoří zdraví střev při užívání antibiotik

Fermentovaná zelenina příznivě ovlivní obnovu dobrých bakterií ve střevech, které jsou po užívání antibiotik vyhubeny. Není náhodou že v lékárně k antibiotikům dostanete také probiotika. Kysané zelí je jich plné, proto by na vašem jídelníčku nemělo chybět

5. Zlepšuje imunitní systém

Imunitní systém se ze 70 % nachází v našich střevech. Kysané zelí napomáhá k vyvážené mikroflóře, rýma, nachlazení, ani žádný jiný virus tak nebudou mít šanci, pokud si jej budete dopřávat především teď, v chřipkové sezoně.

6. Podporuje zdraví kůže i očí

Vitamin A, v zelí taktéž zastoupený, působí jako antioxidant vylučující volné radikály z těla. Snižuje tak riziko vzniku šedého zákalu a napomáhá uchování zdravých očí. Také zpomaluje vznikání vrásek, odstraňuje z kůže skvrny, udržuje ji pevnější, mladší a zdravější.

7. Preventivně chrání proti rakovině

Brukvovité rostliny ( tedy košťálová zelenina) jsou známé pro svou schopnost boje s rakovinou. Může za to vysoká obsah antioxidantů a vlákniny. Zelí navíc obsahuje fotochemikálie, které dokáží ochránit tělo před rakovinnými buňkami, a zdvojnásobují počet enzymů, jenž pomáhají v boji proti volným radikálům.

8. Zmírňuje záněty

Vedle vitaminů a minerálů v zelí obsahuje také organické sloučeniny chovající se jako protizánětlivá činidla. Jsou vlastně rostlinnými antioxidanty, které napomáhají snižovat bolesti, problémy se svaly, klouby i s jinými zanícenými místy na těle.

9. Zlepšuje náladu a odbourává stres

Správnou činností zažívání mozek produkuje serotonin a dopamin, jenž ovlivňují naši náladu. Probiotika tak výrazně dopomáhají tvorbě tzv. šťastných hormonů a pomáhají nám odolat stresu. Pravidelnou konzumací kysaného zelí tak můžete ovlivnit i zdravý a kvalitní spánek.

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...