Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hunc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3588 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 386 g
Tuky 167 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory s kroupami pocházejí z Pojizeří. Podávat je můžete s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.

Suroviny

kroupy 250 g
či krupky
nejlépe husí
brambory 1,5 kg
varný typ B
špek 60 g
uzený, na kostičky
velká, nadrobno
majoránka (drhnutá) 2 PL
česnek 4 stroužky
velké, prolisované
sůl
pepř
čerstvě mletý
opečené, k podávání (nemusí být)

Postup

1

Kroupy namočte na 6–10 hodin do studené vody a potom je propláchněte. Zalijte je větším množsvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka (během vaření kroupy trojnásobně nabudou a díky sádlu se nepřichytí); trvá to asi hodinu až hodinu a půl, podle velikosti krup (viz Tipy & triky).

2

Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.

3

V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibuli a osmahněte ji dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15–20 minut dozlatova. Podávejte s opečenými špekáčky.

NĚCO NAVÍC
Pokud kroupy po smíchání s ostatními přísadami rozšťoucháte a vymícháte s trochou svařeného mléka, získáte skvělou nastavovanou kaši. Špek jí dodá výraznější chuť, ale nemusí tam být; místo něj přidejte víc cibule osmahnuté na sádle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín