Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hunc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3588 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 386 g
Tuky 167 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory s kroupami pocházejí z Pojizeří. Podávat je můžete s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.

Suroviny

kroupy 250 g
či krupky
nejlépe husí
brambory 1,5 kg
varný typ B
špek 60 g
uzený, na kostičky
velká, nadrobno
majoránka (drhnutá) 2 PL
česnek 4 stroužky
velké, prolisované
sůl
pepř
čerstvě mletý
opečené, k podávání (nemusí být)

Postup

1

Kroupy namočte na 6–10 hodin do studené vody a potom je propláchněte. Zalijte je větším množsvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka (během vaření kroupy trojnásobně nabudou a díky sádlu se nepřichytí); trvá to asi hodinu až hodinu a půl, podle velikosti krup (viz Tipy & triky).

2

Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.

3

V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibuli a osmahněte ji dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.

4

Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15–20 minut dozlatova. Podávejte s opečenými špekáčky.

NĚCO NAVÍC
Pokud kroupy po smíchání s ostatními přísadami rozšťoucháte a vymícháte s trochou svařeného mléka, získáte skvělou nastavovanou kaši. Špek jí dodá výraznější chuť, ale nemusí tam být; místo něj přidejte víc cibule osmahnuté na sádle.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč