0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hunc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3588 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 386 g
Tuky 167 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory s kroupami pocházejí z Pojizeří. Podávat je můžete s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.

Suroviny

kroupy 250 g
či krupky
sádlo 4 PL
nejlépe husí
brambory 1.5 kg
varný typ B
špek 60 g
uzený, na kostičky
cibule 1 ks
velká, nadrobno
majoránka (drhnutá) 2 PL
česnek 4 stroužky
velké, prolisované
sůl
pepř
čerstvě mletý
špekáčky 4 ks
opečené, k podávání (nemusí být)

1 Kroupy namočte na 6–10 hodin do studené vody a potom je propláchněte. Zalijte je větším množsvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka (během vaření kroupy trojnásobně nabudou a díky sádlu se nepřichytí); trvá to asi hodinu až hodinu a půl, podle velikosti krup (viz Tipy & triky).

2 Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.

3 V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibuli a osmahněte ji dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.

4 Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15–20 minut dozlatova. Podávejte s opečenými špekáčky.

NĚCO NAVÍC
Pokud kroupy po smíchání s ostatními přísadami rozšťoucháte a vymícháte s trochou svařeného mléka, získáte skvělou nastavovanou kaši. Špek jí dodá výraznější chuť, ale nemusí tam být; místo něj přidejte víc cibule osmahnuté na sádle.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit