Zapečené brambory s kroupami pocházejí z Pojizeří. Podávat je můžete s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.
Postup
Kroupy namočte na 6–10 hodin do studené vody a potom je propláchněte. Zalijte je větším množsvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka (během vaření kroupy trojnásobně nabudou a díky sádlu se nepřichytí); trvá to asi hodinu až hodinu a půl, podle velikosti krup (viz Tipy & triky).
Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.
V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibuli a osmahněte ji dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnekem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15–20 minut dozlatova. Podávejte s opečenými špekáčky.
NĚCO NAVÍC
Pokud kroupy po smíchání s ostatními přísadami rozšťoucháte a vymícháte s trochou svařeného mléka, získáte skvělou nastavovanou kaši. Špek jí dodá výraznější chuť, ale nemusí tam být; místo něj přidejte víc cibule osmahnuté na sádle.