Rozdíl mezi tuňáky: Proč jeden stojí závratné částky a jiný je k dostání v konzervě za pár korun?

Skutečný tuňák není ten, kterého najdete v konzervě
ZDROJ: unsplash.com
sdílet:

V roce 2013 se prodal 222 kilogramů vážící tuňák obecný za neuvěřitelných 1,8 milionu amerických dolarů. Že si kupujete plechovku tuňáka v supermarketu za čtyřicet korun? Pokud jste si dosud mysleli, že jde o maso ze skutečného tuňáka obecného, budete nespíš zklamáni.

Plechovka tuňáka se v obchodech běžně prodává od zhruba 35 korun do 60 korun. Záleží na tom, jestli je zrovna ve slevové akci, nebo ne. Jenže mezi tuňákem a tuňákem je velký rozdíl.

  • Ke konzervování se nepoužívá maso z tuňáka obecného, ale křídlatého, kterého rovněž nazýváme tuňákem bílým. Patří do čeledi makrelovitých.
  • Tuňák křídlatý je je velmi malý druh, který roste rychle a snadno se loví, protože je ho všude spousty. Není proto divu, že se pak prodává relativně levně.

Porce za 80 dolarů

Tuňák obecný ovšem dorůstá skutečně obřích rozměrů. Pokud ho budete chtít ochutnat, připlatíte si. Šéfkuchaři kupují porci tohoto tuňáka za neuvěřitelných osmdesát amerických dolarů. Jeho cena se odvíjí od řady faktorů.

  • Záleží na tom, odkud maso pochází a kde jste ho pořídili, ale nikdy o něm nebudete moct říct, že je levný.
  • Nejčastěji se jeho cena pohybuje mezi dvaceti až čtyřiceti dolary za půl kila. Někdy ovšem vyskočí až na 200 dolarů za necelých 500 g.
  • To nejlepší maso z tuňáka pochází z japonského města Oma. V tomto případě se může půl kilogramu masa vyšplhat až na 400 dolarů.
  • Má vysoký obsah cenného tuku, jeho dovoz také něco stojí.

Cejn s vinnou omáčkou

Cejn s vinnou omáčkou

Více

Tuňákové aukce

Zatímco tuňák ulovený v Americe putuje od rybáře přes distributora rovnou do restaurace, v Japonsku se nejprve tuňák uloví a následně jde do aukce. V ní ho nakoupí velkoobchod, který ho následně přeprodá obchodníkovi. Hotely a restaurace pak nakoupí tuňáka právě od něho. 

  • Každý tuňák, který se prodává v aukci, musí splňovat přísná kvalitativní kritéria. Čím lepší tuňák je, tím více je za něj nákupčí ochoten dát.
  • V Japonsku se také dodržuje tradice, že cena prvního tuňák v novém roce dosahuje velmi vysokých částek. Jde o jakýsi marketingový trik, který má cenu tuňáka po celý rok držet vysoko.

Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)

Sandra al rosmarino (candát na rozmarýnu)

Více

Nejlepší je otoro

Poté, co se tuňák prodá, porcuje se na čtyři části.

  • Nejdražší ze všech je maso zvané otoro. Nachází se naspodu ryby a je nejtučnější. Cena otoro se také odvíjí od toho, kde byl tuňák odloven.
  • Další oblíbenou částí tuňáka je maso zvané akami, které se nejčastěji používá při přípravě sushi na takzvané sašimi. Má temně rudou barvu.
  • Na rozdíl od otoro je akami nejlevnější částí tuňáka, avšak v porovnání s cenou tuňáka, kterého známe ze supermarketů, je jeho cena stále velmi vysoká.
  • Ti, kdo se v masu z tuňáka vyznají, jsou schopni podle jediného sousta akami poznat, zdali je skutečně kvalitní, v jakých vodách tuňák plaval i jak aktivní během svého života byl.

Poke bowl s krevetami

Poke bowl s krevetami

Více

Výlov tuňáka pod dozorem

V Pacifiku docházelo v posledních dekádách k nadměrnému výlovu tuňáků obecných, proto začal být jejich výlov přísně regulován. Což ještě víc zvedlo jeho cenu. Vězte proto, že steak z tuňáka za tři sta korun nebo sašimi za sto padesát korun v nabídce restaurace z tuňáka obecného určitě pocházet nebude. Vůbec to však neznaměná, že si nepochutnáte!

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit