Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?

Za normálních okolností už bychom se těšili na masopustní průvod a zabijačku, ale kvůli pandemii si bohužel tradiční veselí nebudeme moci užít jako obvykle. To nám však nebrání připomenout si co vlastně masopust je, jaké tradice jsou s ním spojené a jak ho slavili naši předci. Na závěr jsme si pro vás připravili pár zajímavostí, které jste o masopustu možná nevěděli.
1. 2. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Slovo masopust vzniklo spojením slov maso a půst, což navádí k představě, že v období masopustu se nejí maso. Opak je však pravdou. Masopust je období bujarých oslav a hodování mezi dvěma postními dobami, a to vánoční a velikonoční. Začíná po Tříkrálovém svátku a končí na Popeleční středu, kdy startuje čtyřicetidenní půst. Zatímco začátek masopustu připadá každý rok na stejné datum (7. ledna), Popeleční středa je závislá na datu Velikonoc, které je pohyblivé, proto se i trvání masopustu každý rok liší.

Ačkoliv tradice se drží už více než 700 let, není dodnes jasné, jaký má původ. Konání masopustu se sice řídí dle křesťanského kalendáře, má ale spíše světský charakter. Jako důvody pro hodování se nejčastěji uvádí příprava na jaro a na postní období. Dnes máme masopust spojený především s maškarním průvodem, který se nejvíce dodržuje na malých městech a vesnicích. Předešlé generace si však toto období užívaly na plné obrátky. Jak se masopust slavil dřív?

Česká kuchyně – zabijačka a další hody

Říká se, že když už jíme maso, měli bychom prokázat úctu poraženému zvířeti tím, že se postaráme, aby z něj nic...

Masopust, fašank, šibřinky

To pravé masopustní veselí začínalo na Tučný čtvrtek. V tento den se mělo jíst co nejvíce tučného a pít co nejvíce kořalky a piva, aby byl po celý rok člověk plný síly. Lidé tak tradičně pořádali vepřové hody, stoly byly plné klobás, jitrnic, slaniny, škvarek a nesmělo chybět ani sladké v podobě božích milostí a koblih smažených na másle.

Nejznámějším a nejbujařejším obdobím masopustu byly jeho poslední tři dny – neděle, pondělí a úterý – v různých koutech země nazývané jako ostatky, fašank, voračky, končiny či šibřinky. Na Taneční neděli se tradičně konala taneční zábava. Hned po obědě se na návsi před hospodou sešli hudebníci a svým vyhráváním zvali lidi k tanci a hodování, které často trvalo až do ranních hodin. Na Masopustní pondělí taneční zábava pokračovala, ale už nebyla pro každého. Konal se takzvaný „mužovský bál“, který byl určený jen pro sezdané páry. Svobodní chasníci tak měli smůlu. Masopustní úterý bylo svátečním dnem, kdy se pořádal maškarní průvod. Tehdy se lidé nejčastěji převlékali za žebráky, cikány, kominíky, báby s nůší, židy, smrťáky, kobyly, medvědy a šašky. Na cestu maškarnímu průvodu vyhrávala kapela. Maškary se vždy zastavily u stavení, kde kapela zahrála pár písniček, a domácí všechny odměnili koblihami, uzeným, obilím, vejci, kořalkou nebo penězi.

Masopust skončil vždy o úterní půlnoci troubením hlásného. Muzika přestala hrát, lidé tancovat, a přešlo se na závěrečný rituál, takzvané pochování basy, které symbolizovalo konec tance a hraní na následujících čtyřicet dnů.

Masopustní pečení aneb od pagáčů po koblihy

Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba...

Pár zajímavostí o masopustu

  1. Slova masopust a karneval znamenají vlastně to samé. Slovo masopust vzniklo překladem z románského jazyka a znamená opustit maso. Slovo karneval je převzato z italského carnevale, přičemž carne je italsky maso a levare odstranit. Význam slov je tedy stejný.
  2. Nejdůležitější maskou průvodu byl šašek s bičem, jehož úkolem bylo odhánět lidi bez masky.
  3. Období masopustu bylo charakteristické pořádáním svateb. Když se zrovna žádná nekonala, mluvilo se o „prašivém masopustu“.
  4. Kromě hostiny, hudby, tance a průvodu se na masopust pořádaly různé hry, jako třeba nahánění kohouta se zavázanýma očima nebo válení se v bahně vypuštěného rybníku.
  5. Lidé ukončení hostiny o půlnoci striktně dodržovali, protože se věřilo, že kdyby tancovali přes půlnoc, objevil by se mezi nimi ďábel v podobě cizince v zeleném kabátě.
  6. Letos připadá Popeleční středa na 17. února.
  7. S masopustem jsou spojené také některé pranostiky:
    „Masopust na slunci – pomlázka u kamen.“  
    „Krátký masopust – dlouhá zima.“
    „Jaké jest masopustní úterý, taková bude Veliká noc.“

    „Jaké je počasí o Popeleční středě, takové se drží celý rok.“
    „Masopust na mrazu – někdo přijde k úrazu.“

Související

Masopustní jednohubky (minikoblížky)

Je jednoduché si je zamilovat: jsou křehké, nadýchané, rozplývají se na jazyku a do půl hodiny zavoní na stole. Bohužel...

Pivní chléb s domácími škvarky

Domácí pekárna je prostě zázrak – upeče vám chleba a připraví i škvarky!...

Škvarkoví šneci se zelím

Hned po upečení jsou nejkřupavější, ale výtečné jsou i další dny. A čím chutnější zelí, tím lepší zelňáky.

Pagáče se škvarkovou pomazánkou

Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.

Černá zabijačková polévka (prdelačka)

Jděte do toho! Polévka je opravdová labužnická bomba.

Prejt s lepenicí

Lepenice neboli žvanda je při masopustním hodování nutností. V tomto staročeském jídle podávaném k jitrnicím, jelitům...

Prasečinka aneb bůček v hlavní roli

Místo vepřový bok říkáme láskyplně bůček – ta zdrobnělina krásně značí vztah Čechů k onomu levnějšímu kousku masa...

Uzené s hrachovou kaší

Šťavnaté, voňavé, tradiční – a jednoduché. Ideální oběd!...

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen...

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Po bujarých oslavách masopustu přichází tradiční půst před Velikonoci. Není o žádném hladovění, ale o změně v...

Jednoduché odlehčení jídelníčku? Zkuste to bez masa

Tipů na změnu jídelníčku v dnešní době najdeme nepřeberné množství, jeden z nejjednodušších je vyškrtnout maso. V...

Pancake day: jak se slaví a proč si ho nenechat ujít

Svátek vzniklý v Anglii se rychle ujal po celém světě. I u nás pomalu dosáhl svého věhlasu, není se čemu divit, je to...

Přidat komentář