0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fastnacht či maslenica? Poznejte masopust v zahraničí

Fastnacht či maslenica? Poznejte masopust v zahraničí
sdílet:

Masopust a s ním spojené veselí a hodování není doménou pouze Čechů, ale slaví ho národy po celém světě. I když se tomuto období říká v každé zemi jinak a liší se také tradice, základ zůstává stejný – hudba, tanec, jídlo, pití a masky. Jak masopust probíhá v Brazílii, USA, Itálii, Rusku nebo Německu, a jaké pokrmy jsou tradiční pro masopustní hostinu?

Brazílie

Kdo by neznal nejbarevnější a nejdivočejší karneval v Rio de Janeiru? Festival začíná čtyřicet dnů před Velikonocemi a trvá pět dní během nichž tisíce tanečníků a tanečnic převlečených do pestrobarevných kostýmů projíždí na vozech ulicemi města za rytmů samby. Cílem průvodu je jeviště zvané Sambódromo, kde se koná soutěž o nejlepší taneční skupinu.

  • Poslední den festivalu je určen pro přehlídku šampionů, na které vystupuje vždy šest nejlepších skupin.
  • Tradičním pokrmem v období příprav na karneval je takzvaná feijoada, tedy fazolačka z černých fazolí, masa a klobásek. Polévka se tradičně podává s rýží nebo dušeným zelím.

Itálie

Na evropském kontinentě je nejpopulárnějším karnevalem ten italský, pořádaný v Benátkách, kde se koná již od 11. století. Festival začíná vždy deset dnů před Popeleční středou a nese se v duchu tradičních masek italské komedie. Zahajuje ho „let anděla“, který se snese ze zvonice kostela na Náměstí svatého Marka, kde pozdraví pána města a dvořany. Masky jsou vyráběny z kůže, porcelánu nebo skla a představují nejrůznější divadelní příběhy.

  • Na závěr karnevalu je každý rok volena nejkrásnější maska a na Náměstí svatého Marka se koná velký ples a ohňostroj.
  • Pro italský karneval jsou typické fritelle – smažené koblížky plněné smetanou nebo rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou.

Německo

V některých částech Německa se slaví takzvaný fastnacht, jinak zvaný také jako fasching nebo páté roční období. Trvá totiž neuvěřitelné tři měsíce. Začíná 11. listopadu, to pravé karnevalové šílenství ale přichází až s Tučným čtvrtkem a končí den před Popeleční středou. Lidé převlečení za šašky, jednorožce nebo strašidla zpívají a tančí v ulicích, pořádají se různá představení a průvody.

  • Ti, kteří se tohoto karnevalového šílenství účastní, si říkají Jecken (karnevaloví blázen) a pokřikují na sebe speciálními pozdravy (Alaaf, Helaud nebo Hei Jo).
  • Tento typ karnevalu je typický pro oblast Porýní.
  • Poslední karnevalový večer se pálí obětní beránek v podobě slaměného panáka zvaného Nubbel.
  • Obřad slouží k odčinění hříchů za předešlé dny. Účastní se ho lidé v maskách kostlivců, duchů, katů a mnichů.
  • Během karnevalu hází masky návštěvníkům města takzvané Kamelle, což jsou různé cukrovinky od sušenek po bonbóny. 

Rakousko

V Rakousku představuje karneval oslavu příchodu jara a konce zimy. Ten největší se koná v tyrolském Imstu a účastnit se ho mohou pouze muži a chlapci. Hlavními postavami festivalu jsou Roller, jakožto symbol jara, a Scheller, který představuje zimu. Dalšími typickými maskami, které se vyrábí ze dřeva, jsou čerti, čarodějnice a medvědi.

  • Průvod začíná ranní mší, po které trubač na koni oznámí začátek karnevalu. Během průvodu spolu Roller a Scheller bojují v tanci zvaném gangle.
  • V období karnevalu jsou všude po městečku rozmístěné stánky s tradičními tyrolskými specialitami. Ochutnat tak můžete třeba špecle s tyrolským špekem.

Rusko

Maslenica, to je výraz, který označuje masopust v Rusku. Začíná týden před postním obdobím a stejně jako v jiných zemích se ani zde oslavy neobejdou bez maškar. Lidé nosí tradiční kroje nebo se převlékají za čerty a staré dědy. V období oslav hrají tradiční ruské lidové písně, probíhají sněhové bitvy, jiné hry a samozřejmě maškarní průvody.

  • Poslední den maslenice lidé pálí slaměnou figuru symbolizující zimu a nastává tak období jara.
  • Ruský masopust se od jiných liší zejména tím, že už během oslav se nesmí konzumovat maso.
  • Typickým pokrmem jsou bliny, tradiční ruské palačinky podávané s máslem, medem, tvarohem, zavařeninami, ale také naslano s řepouuzeným lososem nebo kaviárem (mimo období masopustu).
  • Bliny svým tvarem symbolizují kruh života, a tak se má za to, že čím víc blinů člověk sní, tím větší štěstí a blahobyt bude mít.
  • Kromě blinů, které během oslav najdete v každém stánku, můžete ochutnat také tradiční plněné pirohy nebo olady (obdoba českých lívanců).

USA

V Americe lidé slaví Mardi Gras neboli tučné úterý, a to zejména v oblasti Louisiany. Ten nejproslulejší karneval se koná ve městě New Orleans a sjíždí se na něj lidé z celé Ameriky. Mardi Gras je dokonce oficiálním státním svátkem. Oslavy začínají ale už dva týdny předem a na Tučné úterý vrcholí. Každý den se koná nějaká přehlídka masek.

  • Průvody pořádají karnevalové spolky, které vznikly již v 19. století, a kostýmy společně s plánem průvodu si předávají z generace na generaci.
  • Součástí průvodu jsou také alegorické vozy, odkud masky hází přihlížejícím korálky, a dechové orchestry doprovázené mažoretkami.
  • Mardi Gras má také své typické barvy, kterými jsou žlutá, zelená a fialová.
  • Slavnost končí v půlnoci z Tučného úterý na Popeleční středu, kdy konec oslav vyhlásí starosta.
  • Tradičním pokrmem tohoto období je královský koláč, který symbolizuje příchod tří králů a od tohoto dne až do konce oslav se také hojně konzumuje. Koláč má tvar oválného prstenu, je ochucen skořicí a přelitý polevou v tradičních barvách Mardi Gras.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč