Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Evropský den mozku. Podpořte činnost naší centrály vhodnými potravinami

Ačkoliv je mozek pro naše fungování nepostradatelný a v podstatě nás řídí, není zcela probádaný, protože se jedná o nesmírně složitý orgán. Abychom si důležitost mozku připomněli, každý rok se na jeho počest koná Evropský den mozku. V čem tento den spočívá a jaké potraviny činnost mozku podporují?
10. 3. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je Evropský den mozku?

Evropský den mozku připadá na 11. března a jedná se o první den oslav Světového týdne mozku, který začíná v pondělí 15. března a končí v neděli 21. března. Poprvé ho vyhlásila Evropská aliance v roce 1988. A v čem týden mozku spočívá? V jeho průběhu se konají různé odborné přednášky na téma fungování mozku a jeho konkrétních funkcí jako je vliv na vnímání obrazu, zpracování bolesti či chuti a podobně. Odborníci z oboru se tak snaží veřejnosti předat zajímavé poznatky a mimo jiné také prezentují výsledky svých výzkumů v této oblasti.

Jídlo pro mozek. Co prospívá soustředění?

Nezaručíme, že vám po následujících potravinách mozek poběží na vyšší obrátky. Zaručeně si ale pochutnáte.

Světový týden mozku u nás

Jak název napovídá, Světový týden mozku se slaví po celém světě. V České republice tuto tradici zavedl český neurovědec Josef Syka v roce 1998. Od té doby patříme mezi země, které Světový týden mozku dodržují. Celotýdenní program nyní zajišťuje Akademie Věd ČR a na přednáškách vystupují odborníci z Centra neurovědy, České společnosti pro neurovědu J. E. Purkyně a Ústav experimentální medicíny AV ČR.

Letos se u nás bude konat již 22. ročník festivalu. Kvůli pandemii se sice uskuteční online prostřednictvím živého vysílání na Facebooku a YouTube, i tak je ale na co se těšit. Program, který si můžete prohlédnout na tydenmozku.cz, je pestrý a zajímavý.

10 potravin, které podporují činnost mozku

RYBY – rybí maso, obzvlášť to z tučných ryb jako je losos, pstruh nebo sardinky, je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro výrobu mozkových nervových buněk a jsou nezbytné pro schopnost učení, paměť a koncentraci.

BORŮVKY – borůvky jsou bohaté na flavonoidy (přírodní rostlinné pigmenty), které podporují regeneraci mozkových buněk, zlepšují paměť a mají pozitivní vliv na rozvoj motorických dovedností.

30x neodolatelné borůvky

Na tenhle tmavě fialový poklad našich lesů se těšíme celý rok! Dokonce nám nevadí strávit nejedno odpoledne v podřepu a...

VLAŠSKÉ OŘECHY – stejně jako ryby obsahu omega-3 mastné kyseliny mezi něž patří kyselina EPA a DHA, které významně ovlivňují paměť, výkonnost mozku i chování. Kromě toho také zlepšují logické uvažování a koncentraci. Ořechy jsou dále bohaté na antioxidanty a vitamin E, které pomáhají zpomalit mentální pokles v průběhu stárnutí.

AVOKÁDO – avokádo je bohaté na vitaminy B, C a K, omega-3 mastné kyseliny, draslík a kyselinu listovou. Díky tomu avokádo pomáhá zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, zlepšuje jeho okysličení a koncentraci. Látky obsažené v avokádu také pozitivně působí na naši paměť a pomáhají při boji s Alzheimerovou chorobou.

BROKOLICE – brokolice obsahuje hodně vitaminu K, jehož vyšší příjem dokáže zlepšit paměť. Kromě vitaminu K brokolice obsahuje také cholin (kvazivitamin), který pozitivně ovlivňuje paměť a koncentraci.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA – kvalitní hořká čokoláda nebo kakao jsou bohaté na flovanoidy, kofein a antioxidanty. Konzumace hořké čokolády tak pozitivně ovlivňuje naši náladu, paměť a zlepšuje schopnost učení.

VAJEČNÝ ŽLOUTEK – žloutky obsahují vysokou koncentraci již zmíněného cholinu. Kromě pozitivního vlivu na paměť a koncentraci také chrání před mozkovou mrtvicí.

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka vám možná připomíná jaro, na chlebu je ale skvělá po celý rok.

KURKUMA – hlavní složkou kurkumy je tzv. kurkumin, působí přímo v mozku, kde prospívá činnosti mozkových buněk. Zlepšuje paměť, zmírňuje deprese a pomáhá růst nových mozkových buněk. 

KÁVA – káva obsahuje kofein, který pozitivně působí na mozkovou aktivitu, zlepšuje náladu a efektivitu při práci. Pití kávy také snižuje riziko neurologických onemocnění jako je například Alzheimerova choroba.

ZELENÝ ČAJ – zelený čaj, stejně jako káva, obsahuje kofein, má tak na náš mozek stejné účinky. Na rozdíl od kávy ale zelený čaj obsahuje ještě látku zvanou L-theanin, což je aminokyselina, která pomáhá snižovat pocity úzkosti.

Související

Zářivá šťáva s kurkumou

Tahle vitaminová bomba vás ráno doslova postaví na nohy! Ideální, pokud se o vás zrovna pokouší chřipka, nebo...

Nejrychlejší rybí koláč na světě

Potřebujete zbystřit mozek? Dejte si makrelu, je plná omega-3 mastných kyselin, které napomáhají jeho vývoji.

Jídlo jako cenný antioxidant

Naberte nový dech do blížících se jarních měsíců a dopřejte si blahodárnou očistu organismu v podobě potravin s...

Chléb & avokádo

Je to ta nejjednodušší a zároveň nejzábavnější kombinace. Chléb a avokádo si můžete užít na spoustu...

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou...

Losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm...

Brokolice zapečená s lososem po italsku

Lehká a rychlá večeře z jednoho pekáče. Krásně ji doplní osvěžující zelený salát.

Přidat komentář