Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Aligot

Francouzská delikatesa v podobě lahodné bramborové kaše. 

Vydání: 2013/11
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Vaření 0:50
Zelenina

Ingredience

    • 1kg salátových brambor (varný typ A)
    • 500g sýra tomme nebo cantal (lze nahradit mladým čedarem)
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 250ml plnotučného mléka
    • 150g másla
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 

Příprava jídla

Brambory vařte ve slupce 40–45 minut doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo. Česnek oloupejte.

2 Zahřívejte mléko s máslem, až se tuk rozpustí.

Uvařené brambory slijte a oloupejte. Poté je protlačte mačkadlem na brambory nebo pasírovačem. Vraťte do hrnce a chvilku ještě za stálého míchání zahřívejte, aby se odpařila přebytečná voda. Ztlumte, přilijte mléko s máslem, přidejte česnek a dobře vymíchejte. Přisypte sýr a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud sýr s bramborami nevytvoří kompaktní hmotu, která se táhne za zvednutou vařečkou v jednom silném vláknu. Osolte a opepřete a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Bramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue, pochází z kraje L’Aubrac. Aligot je výborný samotný, se zeleninou a zejména s francouzskými čerstvými klobáskami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborové lupínky z trouby

Pečené lupínky z červené řepy s jogurtovým dipem

Smažené mrkvové lupínky s římským kmínem

Smažené dýňové hranolky s BBQ omáčkou

Pastinákové hranolky s parmazánem

Pečené batáty se sójovou omáčkou

Celerová kaše s kapary a pancettou

Šťouchané brambory s petrželí

3x3 znásobená chuť zeleniny

REKLAMA

Přidat komentář