Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Aligot
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 21
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3198 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 202 g
Tuky 225 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzská delikatesa v podobě lahodné bramborové kaše se sýrem doprovodí pečení maso i grilovanou zeleninu.

Suroviny

varný typ A
sýr 500 g
tomme nebo cantal
česnek 3 stroužky
drcený
250 ml
plnotučné mléko
máslo 150 g
sůl a pepř

1Brambory vařte ve slupce 40–45 minut doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo. Česnek oloupejte.

2 Zahřívejte mléko s máslem, až se tuk rozpustí.

3Uvařené brambory slijte a oloupejte. Poté je protlačte mačkadlem na brambory nebo pasírovačem. Vraťte do hrnce a chvilku ještě za stálého míchání zahřívejte, aby se odpařila přebytečná voda. Ztlumte, přilijte mléko s máslem, přidejte česnek a dobře vymíchejte. Přisypte sýr a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud sýr s bramborami nevytvoří kompaktní hmotu, která se táhne za zvednutou vařečkou v jednom silném vláknu. Osolte a opepřete a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Bramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue, pochází z kraje L’Aubrac. Aligot je výborný samotný, se zeleninou a zejména s francouzskými čerstvými klobáskami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč