Francouzská delikatesa v podobě lahodné bramborové kaše se sýrem doprovodí pečení maso i grilovanou zeleninu.
Postup
Brambory vařte ve slupce 40–45 minut doměkka. Sýr nastrouhejte nahrubo. Česnek oloupejte.
Zahřívejte mléko s máslem, až se tuk rozpustí.
Uvařené brambory slijte a oloupejte. Poté je protlačte mačkadlem na brambory nebo pasírovačem. Vraťte do hrnce a chvilku ještě za stálého míchání zahřívejte, aby se odpařila přebytečná voda. Ztlumte, přilijte mléko s máslem, přidejte česnek a dobře vymíchejte. Přisypte sýr a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud sýr s bramborami nevytvoří kompaktní hmotu, která se táhne za zvednutou vařečkou v jednom silném vláknu. Osolte a opepřete a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Bramborová kaše s takovým podílem sýra, že připomíná spíše fondue, pochází z kraje L’Aubrac. Aligot je výborný samotný, se zeleninou a zejména s francouzskými čerstvými klobáskami.