Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciové jeptišky s bílou čokoládou a mučenkou podle Josefa Maršálka
Pistáciové jeptišky s bílou čokoládou a mučenkou podle Josefa Maršálka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciové jeptišky s bílou čokoládou a mučenkou podle Josefa Maršálka

4.3/5 Počet hodnocení: 7
Více než dvě hodiny Pro zkušené 6-8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Religieuse neboli jeptišky se skládají ze dvou profiterolek z odpalovaného těsta plněných krémem, které se postaví na sebe a polijí čokoládou – tvar tak připomíná jeptišku v tmavém hábitu. Ty naše byly zelené. „Fotíme přece na březen,“ smál se Josef našemu překvapení, jak jarně může čokoládový dezert vypadat.

Skryt pre seznam

Suroviny

NA CRAQUELIN (KŘUPAVÁ VRSTVA)
studené
gelové pistáciové
NA ODPALOVANÉ TĚSTO
voda 75 g
sůl 2 g
vejce 200 g
cca 4 vejce M
NA MUČENKOVÝ GEL
agar 2 g
voda 100 g
NA PISTÁCIOVÝ KRÉM K PLNĚNÍ
mléko 700 g
plnotučné
škrob 35 g
kukuřičný
NA ČOKOLÁDOVO-MUČENKOVÝ KRÉM
NA KRYSTALIZOVANÉ PISTÁCIE
pistácie 25 g
voda 50 g
sůl 1 g
NA DOKONČENÍ
metalická zlatá barva v prášku
mrazem sušená
sušená chrpa

Postup

1

CRAQUELIN: Všechny ingredience na craquelin zpracujte v těsto a roz- válejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát o síle 2mm. Nechte v lednici krátce ztuhnout.

2

ODPALOVANÉ TĚSTO: Do hrnce navažte vodu, mléko, máslo, cukr
a sůl, přiveďte k varu a přidejte mouku. Za stálého míchání odpalujte asi 1 minutu.

3

Hmotu poté přendejte do mísy a nechte asi 2–3 minuty vychladnout, poté vmíchejte postupně vejce a přendejte do sáčku s hladkou trubičkou 8–10mm. Na plech pokrytý pečicím papírem stříkejte 8–10 polokoulí o průměru 6cm, na jiný plech stříkejte stejné množství polokoulí o průměru asi 3cm.

4

Na nastříkané tvary dejte kolečka z craquelinu, která vykrojíte o stejném průměru. Každý plech pečte zvlášť ve vyhřáté troubě na 180°C; prvních 20 minut troubu neotevírejte!

5

Po 20 minutách stáhněte teplotu na 160°C a nechte dalších 15 minut dosušit. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

6

MUČENKOVÝ GEL: V rendlíku smíchejte oba cukry s agarem, přidejte pyré a vodu a směs přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte asi 30 sekund, poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu a ponorným mixerem rozmixujte dohladka. Gelem naplňte cukrářský sáček bez zdobicí špičky.

7

PISTÁCIOVÝ KRÉM K PLNĚNÍ: Všechny ingredience kromě čokolády dejte do hrnce a za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a vařte
1 minutu. Sundejte z plotýnky a vmíchejte čokoládu. Míchejte, až se rozpustí. Krém nalijte do misky a na povrch přiložte fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte dobře vychladnout a poté krémem naplňte cukrářský sáček bez zdobicí špičky.

8

ČOKOLÁDOVO-MUČENKOVÝ KRÉM: Pyré přiveďte téměř k varu, poté stáhněte z ohně, přidejte čokoládu a pistáciovou pastu a metličkou vymíchejte dohladka. Poté vešlehejte máslo. Hladký krém dejte do misky, povrch přikryjte fólií a nechte ho v lednici ztuhnout. Poté ho přendejte do sáčku s malou řezanou trubičkou o průměru 3–4mm.

9

KRYSTALIZOVANÉ PISTÁCIE: Pistácie dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 150°C. Vodu smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Vařte na 118°C, poté přidejte pistácie a sůl a míchejte, až se pistácie v sirupu zcela obalí. Ihned sundejte z plotýnky a míchejte, až cukr vykrystalizuje a ořechy se od sebe oddělí. Nechte vychladnout.

10

SESTAVENÍ: Do spodní části upečených korpusů udělejte ostrým nožem malou díru, do ní vmáčkněte část gelu a poté dobře naplňte pistáciovým krémem. Povrch křupavé zelené vrstvy pomocí štětce přetřete práškovou zlatou barvou. Pistáciovým mučenkovým krémem přilepte malé kousky z odpalovaného těsta na spodní větší a po stranách ozdobně nastříkejte další krém. Dozdobte chrpou, pistáciemi a sušenou mučenkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín