Chřest s křupavou krustou

Chřest s křupavou krustou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2920 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 89 g
Tuky 243 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřest schovaný pod křupavou peřinkou...

Suroviny

chřest bílý 1 kg
oloupaný́ nebo zelený
máslo 125 g
mouka pšeničná hladká 4 PL
smetana ke šlehání 250 ml
paprika sladká 0.5 ČL
vejce 4 ks
uvařená natvrdo, na plátky
strouhanka
ze 2 housek/rohlíků
80 g
slané krekry (např.̌. Krit Canapé)
parmazán 40 g
nastrouhaný najemno
sůl

1 Troubu rozehřejte na 175°C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte nejprve bílý chřest, nakrájený na špalíky. Po 4 minutách přidejte zelený chřest a vařte doměkka 4–6 minut. Uschovejte 250ml vývaru z chřestu a zbývající slijte.

2 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 100g másla. Přisypte mouku a 2 minuty opékejte za stálého míchání, nakonec přisypte mletou papriku. Vešlehejte odložený chřestový vývar a pak i smetanu. Za stálého míchání uvařte dohladka, bude to trvat 8–10 minut. Podle chuti osolte.

3 Do středně velké zapékací nádoby vrstvěte chřest, vejce a omáčku, navrchu by měla být omáčka. Posypte strouhankou, rozdrobenými krekry a navrch parmazánem. Poklaďte kousky zbývajícího másla. Pečte dozlatova a dobublava, 15–20 minut.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Tajemství lahodného chřestu

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit