Bramborové těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1766 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 348 g
Tuky 14 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tvárnější a inspirativnější hmota snad ani neexistuje. Bramborové těsto stojí u zrodu celé řady skvělých příloh, slaných i sladkých jídel. Vyzkoušejte je! Vyrobíte z něj taštičky, nočky, knedlíky i placky

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 150 g
krupička dětská 100 g
brambory 700 g
větší, moučné, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
plus žloutek navíc
škrob 2 PL
sůl

1Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu.

2V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte mouku, krupičku a solamyl.

3Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Pozor: Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože brambory mohou mít různou savost.

Placky
Do základního těsta zapracujte hrst sekané čerstvé petrželky, případně jiných zelených bylinek. Na pracovní ploše lehce poprášené moukou rozválejte těsto na vyšší placku a posypte ji 120 g strouhaného parmazánu. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Placku položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte čtvrt hodiny, až bude zlatavá a propečená. Podávejte krájené na řezy. Placku můžete také opéci na pánvi slabě potřené tukem.

Taštičky
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní pár zrnek soli. Ze základního těsta vytvarujte taštičky (ty můžete plnit povidly) nebo větší oválné placky. Opatrně je spouštějte do vroucí vody; zkontrolujte, jestli se nepřichytily u dna. Povařte deset až patnáct minut a pak jeden kousek rozkrojte, abyste viděli, zda je těsto už uvařené (nelepí). Servírujte sypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Nočky
Do velkého hrnce dejte vařit vodu s několika zrnky soli. Ze základního bramborového těsta lžičkou odkrajujte noky a ozdobte je pomocí zubů vidličky. Noky vsypte do vody, promíchejte, aby se nepřichytily a neslepily. Vařte asi deset minut; jakmile začnou nočky stoupat k hladině, jsou uvařené. Podávejte se žampiony dušenými na másle, přelité kysanou smetanou a taveným sýrem a sypané natí z cibulky.

Knedlíky
Dva starší rohlíky nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi či v troubě na plechu. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte do ní trochu mouky – knedlíky díky tomu ,neosliznou‘. Kostičky zapracujte do základního těsta spolu s pár lžícemi sekané zelené petrželky a špetku muškátového oříšku. Tvarujte knedlíky; povařte je zhruba dvacet minut a pak jeden překrojte – měl by být uvnitř pevný.

Koblížky
Do základního těsta přidejte dvě lžíce krupicového cukru a sáček prášku do pečiva a rozválejte na plát vysoký asi dva centimetry. Skleničkou vykrajujte kolečka a menší sklenkou nebo formičkou vypichujte středy. V kastrůlku nechte rozehřát vyšší vrstvu oleje, a když je horký, vkládejte do něj koblihy. Při smažení musejí plavat a trochu nabýt. Nechte odsát přebytečný tuk a podávejte sypané cukrem.

Tipy a triky
V zimě se k nám do spíže občas vloudí namrzlé brambory, které mají nasládlou chuť. Pokud si takové uvaříte, nemusíte je vyhazovat – naopak je s výhodou zpracujete na těsto na koblížky, šišky nebo plněné taštičky. Žádné bramborové těsto však nenechávejte dlouho stát, zřídlo by. Další tip: Hotové knedlíky se dají výborně zmrazit. Před podáváním je prohřejte na pařáku nebo v mikrovlnce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit