0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celozrnný koláč s mákem a jablky

Celozrnný koláč s mákem a jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celozrnný koláč s mákem a jablky

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 211 g
Tuky 135 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč slazený datlemi je dobrou přestupní stanicí mezi běžně slazenými moučníky a dezerty úplně bez cukru.

Suroviny

datle 200 g
vypeckované
máslo 80 g
změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
mák mletý 80 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jablko 4 ks
střední, ideálně s červenou slupkou

Postup

1

Datle zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte 20 minut nasáknout. Pak slijte, ale vodu z datlí uchovejte. Slité datle rozmixujte mixérem nebo v robotu na co nejhladší kašičku, přidejte jen tolik vody ze slitých datlí, aby směs šla dobře rozmixovat.

2

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 21–26 cm (podle toho, zda chcete spíše vyšší, nebo nižší vrstvu těsta) vymažte máslem.

3

Žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do pěny. Pak přidejte datlovou kašičku a ještě chvilku třete. Přisypte mák a mouku rozmíchanou s kypřicím práškem. Dvě jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do těsta. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Vlijte do vymazané formy.

4

Zbylá jablka nakrájejte na měsíčky a poklaďte jimi vršek koláče. Vložte do trouby a pečte na vyšší teplotu 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160°C a dopečte zhruba 20–25 minut (podle velikosti formy), dokud není koláč uvnitř hotový a zapíchnutá špejle nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, teprve potom nakrájejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je ještě lepší druhý den, když se rozleží. Pokud je na vás málo sladký, podávejte jej s oslazenou ušlehanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit