Celozrnný koláč s mákem a jablky

Celozrnný koláč s mákem a jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celozrnný koláč s mákem a jablky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné Na formu o průměru 21–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 211 g
Tuky 135 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč slazený datlemi je dobrou přestupní stanicí mezi běžně slazenými moučníky a dezerty úplně bez cukru.

Suroviny

datle 200 g
vypeckované
máslo 80 g
změklé + na vymazání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
mák mletý 80 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jablka 4 ks
střední, ideálně s červenou slupkou

Postup

1

Datle zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte 20 minut nasáknout. Pak slijte, ale vodu z datlí uchovejte. Slité datle rozmixujte mixérem nebo v robotu na co nejhladší kašičku, přidejte jen tolik vody ze slitých datlí, aby směs šla dobře rozmixovat.

2

Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 21–26 cm (podle toho, zda chcete spíše vyšší, nebo nižší vrstvu těsta) vymažte máslem.

3

Žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do pěny. Pak přidejte datlovou kašičku a ještě chvilku třete. Přisypte mák a mouku rozmíchanou s kypřicím práškem. Dvě jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do těsta. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Vlijte do vymazané formy.

4

Zbylá jablka nakrájejte na měsíčky a poklaďte jimi vršek koláče. Vložte do trouby a pečte na vyšší teplotu 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160°C a dopečte zhruba 20–25 minut (podle velikosti formy), dokud není koláč uvnitř hotový a zapíchnutá špejle nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, teprve potom nakrájejte.

NĚCO NAVÍC
Koláč je ještě lepší druhý den, když se rozleží. Pokud je na vás málo sladký, podávejte jej s oslazenou ušlehanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit