Koláč slazený datlemi je dobrou přestupní stanicí mezi běžně slazenými moučníky a dezerty úplně bez cukru.
Postup
Datle zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte 20 minut nasáknout. Pak slijte, ale vodu z datlí uchovejte. Slité datle rozmixujte mixérem nebo v robotu na co nejhladší kašičku, přidejte jen tolik vody ze slitých datlí, aby směs šla dobře rozmixovat.
Troubu rozehřejte na 180°C. Formu o průměru 21–26 cm (podle toho, zda chcete spíše vyšší, nebo nižší vrstvu těsta) vymažte máslem.
Žloutky s máslem a špetkou soli vyšlehejte do pěny. Pak přidejte datlovou kašičku a ještě chvilku třete. Přisypte mák a mouku rozmíchanou s kypřicím práškem. Dvě jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a zamíchejte do těsta. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Vlijte do vymazané formy.
Zbylá jablka nakrájejte na měsíčky a poklaďte jimi vršek koláče. Vložte do trouby a pečte na vyšší teplotu 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160°C a dopečte zhruba 20–25 minut (podle velikosti formy), dokud není koláč uvnitř hotový a zapíchnutá špejle nevyjde ven suchá. Nechte vychladnout, teprve potom nakrájejte.
NĚCO NAVÍC
Koláč je ještě lepší druhý den, když se rozleží. Pokud je na vás málo sladký, podávejte jej s oslazenou ušlehanou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 13 zdravých dezertů z celozrnné mouky(13 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )