Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 143 g
Cukr 322 g
Tuky 138 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Klasický dezert rakouské kuchyně podle receptu šéfkuchaře Pražského kulinářského institutu Zdeňka Marcína.

Suroviny

jablka 2 ks
středně velká
mouka pšeničná hladká 240 g
sůl špetka
mléko 400 ml
krupicový cukr 2 PL
vejce 8 ks
bílky a žloutky zvlášť
rum 4 PL
tuzemák
moučkový cukr 4 PL
+ trocha na posypání
rozinky 3 PL
propláchnuté
máslo 3 PL
na opékání

1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky a vše promíchejte v míse dohladka.

2 Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte k těstíčku. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte nakrájená jablka a nechte je mírně změknout. Stačí minuta a půl.

3 Přilijte do pánve polovinu těsta a na mírném ohni ho nechte ze spodní strany zezlátnout. Do těsta během pečení přisypte část rozinek. Poté ho otočte, nechte asi půl minuty zatáhnout i z druhé strany a natrhejte ho vidličkou. Pocukrujte 2 lžícemi moučkového cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Na pánev mezi trhanec kápněte rum, zapalte a rum nechte vyhořet. Trhanec rozdělte na talíře, bohatě pocukrujte a stejně zpracujte i zbytek těsta.

Recept je z kuchařky Dobroty s příběhem, Portus Praha, o. s.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit