Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 10 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 322 g
Tuky 138 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický dezert rakouské kuchyně podle receptu šéfkuchaře Pražského kulinářského institutu Zdeňka Marcína.

Suroviny

jablka 2 ks
středně velká
mouka pšeničná hladká 240 g
sůl špetka
mléko 400 ml
krupicový cukr 2 PL
vejce 8 ks
bílky a žloutky zvlášť
rum 4 PL
tuzemák
moučkový cukr 4 PL
+ trocha na posypání
rozinky 3 PL
propláchnuté
máslo 3 PL
na opékání

1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky a vše promíchejte v míse dohladka.

2 Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte k těstíčku. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte nakrájená jablka a nechte je mírně změknout. Stačí minuta a půl.

3 Přilijte do pánve polovinu těsta a na mírném ohni ho nechte ze spodní strany zezlátnout. Do těsta během pečení přisypte část rozinek. Poté ho otočte, nechte asi půl minuty zatáhnout i z druhé strany a natrhejte ho vidličkou. Pocukrujte 2 lžícemi moučkového cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Na pánev mezi trhanec kápněte rum, zapalte a rum nechte vyhořet. Trhanec rozdělte na talíře, bohatě pocukrujte a stejně zpracujte i zbytek těsta.

Recept je z kuchařky Dobroty s příběhem, Portus Praha, o. s.

Komentáře

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit