Bavorská kapustičková polévka

Bavorská kapustičková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1707 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 117 g
Tuky 97 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Růžička se v poledních letech konečně vrací z ústraní a zbavuje se stigmatu rozvařené šadavé hmoty, získaného kdysi dávno ve školních jídelnách... Vyzkoušejte třeba báječnou bavorskou kapustičkovou polévku.

Suroviny

růžičková kapusta 1 kg
cibule 150 g
nakrájená nadrobno
máslo 1 PL
majoránka (drhnutá) 1 ČL
kmín 1 ČL
víno bílé 50 ml
vývar zeleninový 750 ml
smetana ke šlehání 250 ml
sůl a pepř, muškátový oříšek
pečivo
k podávání

1 Kapustičky očistěte (viz Něco navíc), nařízněte zespodu do kříže a ve vroucí osolené vodě je vařte 12 minut. Potom ihned zchlaďte studenou vodou. Cibuli opečte v hrnci na másle dosklovita, přidejte majoránku a kmín, zalijte vínem, nechte odpařit a pak přilijte vývar a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 8 minut.

2 Část vařených kapustiček úhledně nakrájejte a odložte, zbytek rozmixujte do polévky. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem. Polévku podávejte ozdobenou nakrájenými kapustičkami a doplněnou čerstvým pečivem. 

NĚCO NAVÍC

Kapustičky očistíte tak, že odstraníte vrchní zvadlé listy, případně seříznete košťály. Před úpravou je opláchněte vodou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit