Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5510 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 789 g
Tuky 183 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
máslo 200 g
vejce 1 ks
sůl špetka
Náplň
škrob 200 g
strouhanka 2 PL
sůl špetka

Postup

1

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do ledničky minimálně na 30 minut.

2

Těsto rozválíme na kolo o ∅ 32 cm a vložíme je do dortové formy s odnimatelným dnem o ∅ 26 cm. Těsto dlaní dobře přitiskneme ke dnu i bokům formy a na dně formy je propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme nějaké závaží (fazole, hrách, keramzit), aby se těsto během pečení nevypouklo.

3

Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C, poté odstraníme pečicí papír se závažím a dopečeme ještě cca 5 minut.

4

Červený rybíz zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat.

5

Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce a necháme vychladnout.

6

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich hustý sníh. Pokud použijete mražené bílky, musíte je nechat částečně rozmrznout. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukru (vždy se musí dobře zašlehat) a na závěr škrobovou moučku.

7

Čtyři vrchovaté lžíce sněhu odložíme stranou, do zbývajícího sněhu zamícháme rybíz.

8

Na předpečený korpus koláče rozložíme strouhanku, na ni opatrně navršíme sněhovou směs s rybízem a na závěr vše přikryjeme odloženým sněhem bez rybízu.

9

Pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C. Pokud by sníh příliš rychle hnědl, přikryjeme formu pečicím papírem.

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Autor: majam177

Apetit magazín