Rybí filety zalité omáčkou z oliv, citronové šťávy, bylinek a horčice. Podávejte s italským chlebem.
Suroviny
olivový olej
80
ml
olivy zelené
40
g
velké, zelené, odpeckované, nasekané
kerblík
2
PL
nahrubo nasekaný
petrželka
2
PL
nahrubo nasekané
pažitka
2
PL
nadrobno
citronová kůra
1
PL
nastrouhaná
citronová šťáva
2
ČL
hořčice dijonská
1
ČL
česnek
1
stroužek
drcený
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý
Na rybu
sůl mořská
pepř
čerstvě namletý, černý
800
g
4x 200 g filet z červeného chňapala nebo jiné pevné bělomasé ryby
máslo
1
PL
olivový olej
1
PL
citronová šťáva
2
ČL
Postup
1
Na omáčku salsa verde rozehřejte v pánvi olej a 2–3 minuty na něm opékejte olivy, až zlehka zezlátnou. Přendejte i s olejem do misky a nechte zcela vychladnout. Potom promíchejte s ostatními přísadami na omáčku a uchovejte při pokojové teplotě.
2
Mouku smíchejte se solí a pepřem. V pánvi zahřejte máslo s olejem, rybí filety zlehka obalte ve směsi z mouky, důkladně oklepejte a opékejte 2–3 minuty z každé strany dozlatova. Přidejte citronovou šťávu a podávejte se salsou verde a italským chlebem.
Něco navíc: Salsu verde můžete použít i k ochucení carpaccia (tenkých plátků čerstvého syrového masa) z tuňáka nebo hovězího.