Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6615 kcal
Bílkoviny 370 g
Sacharidy 497 g
Tuky 330 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná krémová omáčka podle šéfkuchaře restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Suroviny

vývar hovězí 2 l
silný
tymián ½ svazku
čerstvý, + větvička navíc
máslo 150 g
oloupané, nakrájené na klínky
šunka 100 g
pražská, na kostičky
sůl
starší, na strouhanku
petrželka hrst
nasekaná

Postup

1

SVAŽTE MASO
Hovězí plec zbavte šlach, osolte a stáhněte potravinářským provázkem do válečku. Díky tomu získáte z nestejně vysokého kusu masa stejně široký a stejně vysoký váleček, který se stejnoměrně uvaří či propeče. Navíc se vám bude lépe krájet a plátky masa budou lépe vypadat na talíři

2

POVAŘTE ZÁKLAD
Maso dejte do hrnce se dvěma litry horkého vývaru, přidejte půl svazku tymiánu. (Vývar můžete nahradit horkou vodou, jen do ní přidejte nať petržele, větvičku tymiánu, 2 kořenové petržele a 1 mrkev, pokrájené na kostičky, a přepůlenou cibuli.) Maso musí být úplně potopené. Přivedte k varu.

3

SBÍREJTE PĚNU
Maso byste měli ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C. Případněpři vaření sbírejte pěnu. Vývar musí zůstat čistý a maso úplně změknout. Hotové hovězí vyjměte z hrnce, zbavte provázku a nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky nebo ho můžete uchovat na jindy – přeceďte ho a zamrazte.

4

NECHTE ZMĚKNOUT CIBULI
V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli, kostičky šunky a přidejte větvičku tymiánu; cibule by měla změknout, nikoli  zezlátnout. Pak do základu omáčky přilijte 700 ml hovězího vývaru. Povařte 15–20 minut, aby byla cibule úplně měkká. Pěnu sbírejte.

5

MIXUJTE
Smetanu nalijte do rendlíku a 15–20 minut povařte. Během vaření ji promíchávejte metlou, aby nevytekla. Svařenou smetanu přidejte k cibulovému základu, promíchejte a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Začněte vařit brambory, vodu osolte a přidejte do ní lžíci másla.

6

PROCEĎTE
Omáčku propasírujte přes jemné síto, můžete opakovaně nebo přes dva cedníky. Brambory rozšťouchejte s kouskem másla. Připravte si petrželkovou strouhanku: nastrouhejte starý chleba (pokud ho nemáte, opečte nasucho měkký a pak rozdrobte) a smíchejte s petrželí.

7

UDĚLEJTE NOKY
Pomocí dvou lžiček postupně nabírejte šťouchané brambory a opakovaným přendáváním z jedné lžičky do druhé tvarujte noky a ihned je obalujte v petrželkové strouhance. Nechte chvíli odpočinout a pak servírujte s masem nakrájeným na plátky a omáčkou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...