0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

4 nejdivnější omáčky k masu, které si nakonec zamiluje každý

4 nejdivnější omáčky k masu, které si nakonec zamiluje každý
sdílet:

Jeden se její chuti nemůže nabažit, jiný se nad nimi ošklíbá. Jaké omáčky si vysloužily, i když neprávem, kontroverzní pověst?

Chlebová omáčka

Tradiční britská specialita, nad kterou nejeden cizinec pozvedne znechuceně obočí. Snad za špatnou pověst může její zrychlená varianta, která se místo z kvalitního bílého chleba připravuje ze strouhanky a připomíná spíše řídkou ovesnou kaši.

Ovšem ani poctivá, velmi hustá omáčka z bílého chleba nadrobeného do horkého mléka moc lákavě nevypadá.

  • Její chuť vylepšuje voňavý hřebíček, bobkový list, bílý pepř a muškátový květ či muškátový oříšek.
  • K tomu ještě připočtěte cibuli, máslo a smetanu. Vše se společně prohřeje a podává s pečeným kuřetem, krocanem a jiným drůbežím masem.
  • Sama bohyně britské kuchyně Nigella Lawson považuje chlebovou omáčku nejen za malý poklad, který jí odkázala její matka, i za posvátné dědictví všech Britů. Na jejím vánočním stole prý nikdy nechybí.

Mátová omáčka s octem

Milujete osvěžující chuť máty v mojitu a limonádě? Britové ji milují také, ale na pečeném mase. Mátová omáčka se připravuje z nasekaných čerstvých lístků máty, octa, cukru a soli. Není to však řídká vodová zálivka, jako například na salát. Konzistencí se blíží spíš pastě, je velmi hustá.

  • Typicky ji na britském talíři najdete ve kombinaci s jehněčím masem. Oproti těžkým smetanovým omáčkám jí musíme přiznat velkou dávku svěžesti.
  • Zaujala vás? Vyzkoušejte třeba mátovou omáčku podle Jamieho Olivera, jak ji uvádí na Twitteru: svazek nasekané máty + 1 čajová lžička krystalového cukru + 3 čajové lžičky bílého vinného octa + 1 čajová lžička horké vody.

Povidlová omáčka s perníkem

Švestky s perníkem na zmrzlinu, si představit umí každý, ale k masu? Ne každý výraznou sladkost a kořeněnost omáčky snese. Sladké omáčky z povidel nebo sušeného ovoce zahuštěné strouhaným perníkem přitom nejsou v naší kuchyni ničím neobvyklým, patří k ní již po staletí a dokonale ukazují sezonu a lokálnost použitých surovin.

  • Recepty se různí – švestkový základ se obvykle liší přidanými surovinami.
  • V proslulé Úsporné kuchařce Anuše Kejřové najdete zjednodušený recept na povidlovou omáčku bez perníku. Vaří ji pouze z vody, povidel a jíšky, která obstará zahuštění místo perníku, a ochucuje ji špetkou tlučeného hřebíčku a rumem.
  • Jiní kuchaři se nebojí rozmáchnout a do omáčky přidávají pro bohatší chuť červené víno a další výrazné přísady.

Perníková omáčka výborně ladí se zvěřinou a hovězím masem i jemnou vepřovou panenkou.

Neobvyklá kombinace povidel, perníku, sušeného ovoce a ořechů se objevuje také v nejstarším dochovaném receptu na přípravu štědrovečerního kapra.

  • Chuť omáčky je výrazná, ovoněná kořením (hřebíček, nové koření, pepř, tymián).
  • Obohacuje ji sušené ovoce (rozinky, švestky) a mandle s ořechy, které se před přidání do omáčky společně vaří.
  • Dříve se kapr načerno podával s bramborovými šiškami, dnes jsou rozšířenější knedlíky. V každém případě ho můžete o Vánocích zkusit jako voňavou alternativu klasické ryby v trojobalu.

Svíčková

Hvězda svatebních menu i slavnostních nedělních obědů. Sametově jemnou omáčku z kořenové zeleniny a smetany tradičně doprovází pečené hovězí maso a nadýchané houskové knedlíky. Její obliba u nás snad pramení i z toho, že nepoužívá neznámé suroviny, jen to, co je v Česku běžně dostupné.

  • Češi svíčkovou milují, reakce cizinců se ale rozcházejí. Některým chutná, jiní se nad ní ošklíbají a nazývají ji „sladkou zeleninou se smetanou“, ne nepodobnou dětským příkrmům.
  • Mnozí však považují svíčkovou za základní kámen české kuchyně, který by měl každý cizinec v restauraci ochutnat spíše než guláš. 
  • Svíčková je dokonalá i ke zvěřině.  Ze srnčího masa ji připravuje také šéfkuchař Jaroslav Sapík, dokonce má i tip, jak ji vylepšit. Do svíčkové nedává ocet, ale vždy bílé víno. Dalšího chuťového rozměru docílí přidáním citrónové kůry do omáčky ještě před finálním zalitím smetanou. Na závěr omáčku prosype slaninkou osmaženou dosklovata spolu s nakrájenou citrónovou dužninou. Až si budete chtít připravit zvěřinu na smetaně, na webu Pro zvěřinu se dozvíte, kde se ve vašem okolí nabízí ke koupi.

Zdroje informací: Úsporná kuchařka Anuše Kejřové, časopis Apetit, Pro zvěřinu, Twitter Jamieho Olivera, Nigella Lawson Chuť domácí kuchyně

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit