0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cizrnovo – pórová polievka

Cizrnovo – pórová polievka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7395 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 594 g
Tuky 285 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

cizrna 500 g
1 balení
pórek 2 kg
vývar zeleninový 2 l
brambory 1 ks
česnek 3
máslo
olivový olej
sůl
koření
nastrouhaný, podle chuti, nebo zakysaná smetana

Postup

1

Cizrnu namočíme den předem.

2

Druhý den přecedíme přes sítko, nasypeme zpět do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 očištěnou bramboru (prý lépe změkne slupka z cizrny) a vaříme cca 1 hodinu.

3

Potom cizrnu znovu přecedíme přes sítko.

4

Než se vaří cizrna, připravíme si pórek, který nakrájíme na tenké nudličky.

5

Do hrnce dáme olivový olej, máslo, zahřejeme, přidáme česnek nakrájený na tenoučké plátky a chvilku osmahneme.

6

Potom přidáme pórek, bude ho v hrnci hodně, ale při pražení změkne a zmenší svůj obsah.

7

Potom přidáme okapanou cizrnu, osolíme, opepříme, zalijeme částí zeleninového vývaru (zbylý si přidáme podle potřeby) a vaříme cca 20-30 minut, dokud nebude cizrna zcela měkká.

8

Přidáme i bramboru, která se vařila s cizrnou, nakrájenou nadrobno.

9

Když je polévka uvařená, polovinu nebo 2/3 můžeme rozmixovat, pak spolu smíchat. Nyní můžeme přidat zbytek vývaru, podle toho, jakou chceme polévku hustou.

10

Vyzkoušíme, zda je polévka dost kořeněná a na závěr přidáme nastrouhaný parmazán pro zvýraznění chuti nebo kopeček zakysané smetany.

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Autor: jobbova

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč