Postup
Cizrnu namočíme den předem.
Druhý den přecedíme přes sítko, nasypeme zpět do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 očištěnou bramboru (prý lépe změkne slupka z cizrny) a vaříme cca 1 hodinu.
Potom cizrnu znovu přecedíme přes sítko.
Než se vaří cizrna, připravíme si pórek, který nakrájíme na tenké nudličky.
Do hrnce dáme olivový olej, máslo, zahřejeme, přidáme česnek nakrájený na tenoučké plátky a chvilku osmahneme.
Potom přidáme pórek, bude ho v hrnci hodně, ale při pražení změkne a zmenší svůj obsah.
Potom přidáme okapanou cizrnu, osolíme, opepříme, zalijeme částí zeleninového vývaru (zbylý si přidáme podle potřeby) a vaříme cca 20-30 minut, dokud nebude cizrna zcela měkká.
Přidáme i bramboru, která se vařila s cizrnou, nakrájenou nadrobno.
Když je polévka uvařená, polovinu nebo 2/3 můžeme rozmixovat, pak spolu smíchat. Nyní můžeme přidat zbytek vývaru, podle toho, jakou chceme polévku hustou.
Vyzkoušíme, zda je polévka dost kořeněná a na závěr přidáme nastrouhaný parmazán pro zvýraznění chuti nebo kopeček zakysané smetany.
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com