Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7395 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 594 g
Tuky 285 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

cizrna 500 g
1 balení
pórek 2 kg
vývar zeleninový 2 l
olivový olej
sůl
koření
nastrouhaný, podle chuti, nebo zakysaná smetana

Postup

1

Cizrnu namočíme den předem.

2

Druhý den přecedíme přes sítko, nasypeme zpět do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 očištěnou bramboru (prý lépe změkne slupka z cizrny) a vaříme cca 1 hodinu.

3

Potom cizrnu znovu přecedíme přes sítko.

4

Než se vaří cizrna, připravíme si pórek, který nakrájíme na tenké nudličky.

5

Do hrnce dáme olivový olej, máslo, zahřejeme, přidáme česnek nakrájený na tenoučké plátky a chvilku osmahneme.

6

Potom přidáme pórek, bude ho v hrnci hodně, ale při pražení změkne a zmenší svůj obsah.

7

Potom přidáme okapanou cizrnu, osolíme, opepříme, zalijeme částí zeleninového vývaru (zbylý si přidáme podle potřeby) a vaříme cca 20-30 minut, dokud nebude cizrna zcela měkká.

8

Přidáme i bramboru, která se vařila s cizrnou, nakrájenou nadrobno.

9

Když je polévka uvařená, polovinu nebo 2/3 můžeme rozmixovat, pak spolu smíchat. Nyní můžeme přidat zbytek vývaru, podle toho, jakou chceme polévku hustou.

10

Vyzkoušíme, zda je polévka dost kořeněná a na závěr přidáme nastrouhaný parmazán pro zvýraznění chuti nebo kopeček zakysané smetany.

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Autor: jobbova

Apetit magazín