0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cizrnovo – pórová polievka

Cizrnovo – pórová polievka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7395 kcal
Bílkoviny 550 g
Sacharidy 594 g
Tuky 285 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

cizrna 500 g
1 balení
pórek 2 kg
vývar zeleninový 2 l
brambory 1 ks
česnek 3
máslo
olivový olej
sůl
koření
parmazán 10
nastrouhaný, podle chuti, nebo zakysaná smetana

Postup

1

Cizrnu namočíme den předem.

2

Druhý den přecedíme přes sítko, nasypeme zpět do hrnce, zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 očištěnou bramboru (prý lépe změkne slupka z cizrny) a vaříme cca 1 hodinu.

3

Potom cizrnu znovu přecedíme přes sítko.

4

Než se vaří cizrna, připravíme si pórek, který nakrájíme na tenké nudličky.

5

Do hrnce dáme olivový olej, máslo, zahřejeme, přidáme česnek nakrájený na tenoučké plátky a chvilku osmahneme.

6

Potom přidáme pórek, bude ho v hrnci hodně, ale při pražení změkne a zmenší svůj obsah.

7

Potom přidáme okapanou cizrnu, osolíme, opepříme, zalijeme částí zeleninového vývaru (zbylý si přidáme podle potřeby) a vaříme cca 20-30 minut, dokud nebude cizrna zcela měkká.

8

Přidáme i bramboru, která se vařila s cizrnou, nakrájenou nadrobno.

9

Když je polévka uvařená, polovinu nebo 2/3 můžeme rozmixovat, pak spolu smíchat. Nyní můžeme přidat zbytek vývaru, podle toho, jakou chceme polévku hustou.

10

Vyzkoušíme, zda je polévka dost kořeněná a na závěr přidáme nastrouhaný parmazán pro zvýraznění chuti nebo kopeček zakysané smetany.

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Autor: jobbova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit